• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Патриарх Кирил: Патриарх Вартоломей смята себе си не за пръв сред равни, а пръв над всички остана

Патриарх Кирил: Патриарх Вартоломей смята себе си не за пръв сред равни, а пръв над всички остана

/КРОСС/ В интервю за генералния директор на телевизионния канал «Спас» Б. В. Корчевников, излъчено по телевизия «Русия 1» на 20 ноември 2021 година, Светейшият Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил, в частност, отговори на въпрос за възможните причини за действията на Константинополския Патриарх Вартоломей, провокиращи разкол в световното Православие.

- Понякога разногласието може да бъде и страшно, както в историята с Вартоломей. Неотдавна Вие откровено констатирахте, че той е изпаднал в разкол. Вие познавате този човек от много години, летяхте при него в Истанбул, за да го възпрете да подпише томоса. Как е възможно да се случи такова нещо с човек, който носи Патриаршески кръст, Патриаршеска отговорност? Та нали той вижда как православни християни са изхвърляни от храмовете, как са оплювани, избивани, подпалвани - и то в резултат от неговия подпис! Той е Патриарх, той отговаря пред Бога! Аз просто по човешки не мога да разбера какво се е случило с него за да се реши на такава стъпка. Какво е това?

- Смятам, че има две причини. Първата е абсолютно лъжливото самомнение на Патриарх Вартоломей, който смята себе си за лидер на православния свят. От гледна точка на православната еклезиология той е пръв сред равни, но той смята себе си не за пръв сред равни, а за пръв над всички останали. Тоест, той е съблазнен от същата идея, реализацията на която доведе до разделение на християнството на източно и западно. И днес, не се страхувам да го кажа, по личната инициатива на Патриарх Вартоломей същата тази тема за властта вече раздели Православната Църква.

Случващото се е трагична страница в историята на Православната Църква, и всички ние, особено Предстоятелите на Поместните Православни Църкви, трябва да направим всичко възможно, за да можем отново да служим съвместно Божествена Евхаристия около един престол, укрепвайки православната вяра сред нашите съвременници. За да може Църквата да се превърне в духовна сила, способна да помага на човека да намери път в този твърде сложен съвременен живот.

- Възможно ли е да си дотолкова заслепен от лъжливо тълкуваната богословска концепция, че да заглушиш собствената си съвест?

- Не ми се иска да мисля така. Аз все още не съм споменал за другия фактор, който би могъл силно да повлияе на Патриарх Вартоломей, а това е политическият фактор. Положението на Константинополската Патриаршия винаги е било много неустойчиво (когато казвам «винаги», имам предвид, разбира се, времето след падането на Византийската империя). Патриаршията се е намирала и до днес се намира под контрола на неправославни политически сили. Въобще Патриарх Вартоломей е задължен, струва ми се, не точно да се подчинява, но да съгласува своята позиция с онзи либерален контекст, който се налага в западноевропейските страни и Съединените Щати. В известен смисъл Църквата на Запад е достатъчно уязвима. Ето Ви нещо просто:

Православната Църква не се съгласява и никога няма да се съгласи с модната идея, отнасяща се до брачните отношения, - ние наричаме съжителството, което днес практикуват хора от един и същи пол, особен грях.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Гундяев теб болката ти е, че не си пръв...нали тавариш полковник...

24.11.2021 11:29:06

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.