• 11 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Горан Благоев: Патриарх Неофит е бил изпратен като държавен глава

Горан Благоев: Патриарх Неофит е бил изпратен като държавен глава

/КРОСС/ Дали този протокол и това демонстрирано държавно-военно участие в погребението на патриарха не е начало на едно одържавяване на църквата, което всъщност започна точно при патриарха? Това каза снощи журналистът и историк Горан Благоев в предаването „120 минути" по бТВ.

Той припомни, че правителството прие решение за системно ежегодно финансиране на православната църква и на мюфтийството.

Той коментира и литийната церемония на патриарха до църква „Света Неделя". По думите му вчера сме станали свидетели на църковно, а на държавно погребение. Патриарх Неофит е бил изпратен като държавен глава.

„Насочено оръдие изпрати патриарха, което според мен е абсолютно кич и липса на какъвто и да било вкус. Цялото това съучастие на държавно-военна церемония в изпращането на един църковен глава говори, че бяхме свидетели на държавно погребение", коментира журналистът и историк Горан Благоев.

Той обясни, че скандалът около избора на Сливенски митрополит е свързан с избора за патриарх. „Знаейки патриархът в какво състояние е към онази дата на касиран избор за Сливенска епархия, съвсем логично беше да се очаква, че ще се търси кандидат, който да е удобен на определеното лоби, което иска да излъчи даденият кандидат за патриарх, тъй като е известно, че тримата кандидати се избират от Светия синод, а после Църковният събор избира от тримата един", обясни журналистът.

Вчера Проф. Момчил Методиев обясни, че законът за финансиране на църквата крие някаква опасност от одържавяване. „Но от друга страна това създава правила, защото преди това се финансираха определени епархии, определени митрополити и нямаше правила. По-добре е това да бъде прозрачно и законодателно уредено, отколкото произволно", смята той.

Предполага се, че тримата митрополити, които ще бъдат излъчени като кандидати за патриарх, ще бъдат достатъчно консенсусни както вътре в Синода, така и сред обществото. „Тъй като патриархът е пръв сред равни, той няма някакви огромни правомощия, което пък предполага излъчването на обществено убедителна фигура", обясни проф. Методиев.

Според него предстоящият избор за Сливенски митрополит ще е показателна за това накъде ще се върви.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.