• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Спешните медици няма да засичат минутите за работа с Covid-пациенти

Спешните медици няма да засичат минутите за работа с Covid-пациенти

/КРОСС/ На сайта на Министерството на здравеопазването е качено разяснение по новата методика на заплащане на спешните медици за работа с пациенти с коронавирус. Методиката, която предвижда те да получават 11 стотинки на минута за работа с Covid-пациенти, предизвика реакция на работещите в Спешната помощ.

Не е необходимо да се измерват минутите, в които един медик от Спешната помощ прекарва с Covid-пациент, а ще се описват дежурствата, в рамките на които е имало контакт с такъв пациент, поясни пред БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в Спешната помощ след разговор със заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров.

„Реакцията е светкавична и е в наша полза", коментира д-р Кателиева. По думите й нейните колеги не възприемат, че трябва да описват по минути и засичат времето, в което пребивават с пациенти с доказан Covid-19.

„Независимо че имат и случаи, в които ковидът не се доказва, но той си съществува като заболяване. Изслушаха ме, след което ми обясниха, че това тълкувание на методиката много ги учудва, че не са имали предвид да се засичат минутите, в които екипът е бил в контакт с такива пациенти."

Дежурствата, в които спешните медици са били в доказан контакт с болен от Covid-19, ще бъдат заплащани по цените за дневна ставка, уточни Кателиева.

„И ако в рамките на един месец част от дежурствата са били с контакти с пациенти с доказан Covid-19, колегите ще получават част от сумата 1000 лева. Ако на всяко дежурство извозват пациент с доказан Covid-19, което неминуемо ще ни се случи, ако имаме пик на вълна, каквито бяха втората и третата, ще вземат пълната сума от 1000 лева."

В този вариант има по-голяма справедливост, смята д-р Десислава Кателиева. Тя даде пример със случаи, в които за едно дежурство спешни медици са вземали допълнително към заплатата си сума, каквато са получавали и онези техни колеги, които на всяко дежурство са извозвали пациенти с коронавирус.

„Това е несправедливо. Защото един е рискът един път в месеца да се срещнеш с такъв пациент, друг е рискът, ако го правиш на всяко дежурство."

Имаше хора, които вземаха за една визита месечно сумата, която други са вземали за по-интензивна работа с Covid-пациенти цял месец, стана ясно от казаното от д-р Кателиева.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.