• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Проф. Петър Павлов: Напълно срутените сгради в Турция, вероятно са строени преди 2005 година

Проф. Петър Павлов: Напълно срутените сгради в Турция, вероятно са строени преди 2005 година

/КРОСС/ В предаването „Още от деня“ по БНТ проф. Павлов, каза че рядко се случват такива повреди, които виждаме в Турция. Сеизмичните вълни са били предимно вертикални и са се наслагвали, което е допринесло допълнително за сеизмичната сила.

Той допълни, че се вижда, че някои сгради реагират различно, тъй като са строени в различно време.

Проф. Павлов коментира, че след разрушително земетресение в Турция преди години, съседите ни са инвестирали доста средства в обучение на експерти и са засилили контрола на строителството, като са подобрили своята сеизмична школа. „Сега виждаме, че сградите, които са по-близо до столицата са по-устойчиви. Засегнатият район е по-отдалечен и явно контролът не е бил достатъчно строг. Освен това рухналите сгради са по-стари“, обясни експертът.

По думите на проф. Петър Павлов България разполага с лаборатории за симулиране на земетресения. „В една сеизмична лаборатория се проследява как конструкцията реагира на подобно въздействие. Школата ни за сеизмично инженерство е изключително добра“, увери той.

„В България сеизмичното изследване има дълга история. Оборудването, което се използва за защита на сградите при земетресения, е скъпо. Средно то би оскъпило сградата с 20%. Всяка една държава в сеизмична зона би трябвало да разполага със сеизмичен комплект. Целият процес на изграждане на една сграда следва три етапа – проектиране, строителство, експлоатация. Не знам как се осъществява контролът при извършване на ремонти. Трябва да се знае, че в панелните сгради всички стени са носещи и не бива да се събарят“, подчерта сеизмичният инженер.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.