• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Лиляна Павлова: 50% от технологиите към зелена икономика липсват или са в тестова фаза

Лиляна Павлова: 50% от технологиите към зелена икономика липсват или са в тестова фаза

/КРОСС/ Вицепрезидентът и член на Управителния комитет на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Лиляна Павлова призова за повече инвестиции в технологии за прехода към зелена икономика.

„Темата за декарбонизацията, енергийната сигурност и независимост става все по-актуална и не можем да направим стъпка назад. Ако Ковид пандемията почти насила ни накара да засилим инвестициите в дигитализацията, войната в Украйна доведе до риск на доставките, скок на цените и това, наред с климатичните промени, я наложи повече", каза Павлова, която участва в Софийския икономически форум ІV. „За нас е важно чрез инвестиции да подкрепим зеления преход и декарбонизацията", посочи тя. ЕС прие законодателство, съгласно което ще постигне въглеродна неутралност до 2050 г.

„Ако искаме преходът към зелена икономика да е успешен, трябва да има повече инвестиции в развойна дейност и иновации, защото към момента 50% от технологиите, с които да постигнем въглеродната неутралност липсват или са в тестова фаза", съобщи Лиляна Павлова. По думите й има много пречки пред бизнеса като бюрократична тежест и липсата на добро законодателство, както и липса на достатъчно стимули към компаниите, за да инвестират в зелена енергия.

„Три са бариерите пред бизнеса, за да инвестират спокойно, като има и четвърта, която си остава валидна за Централа и Източна Европа", отбеляза Павлова.

Като първа тя очерта несигурността. На второ място е липсата на висококвалифициран и нискоквалифициран персонал, който да работи в сектора. На трето са увеличените цени на енергията.

„Типично за Централна и Източна Европа, което е на четвърто място, е липсата на добра инфраструктура - транспортна, екологична и енергийна", каза вицепрезидентът на ЕИБ.

Тя добави, че са разработени единни банкови стандарти какво означават зелените проекти, а ролята на ЕИБ е да поеме риска, за да могат търговските банки да отпускат по-лесно финансиране за бизнеса.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.