• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

От днес купуваме и продаваме ток за ден напред и от гръцката борса

От днес купуваме и продаваме ток за ден напред и от гръцката борса

/КРОСС/ Разширяването на европейския пазар на ток към България започва днес чрез обединението на нашата с гръцката борса на електроенергия. През есента предстои обединение и с румънския пазар. Това ще даде достъп до офертите за покупка и продажба на ток от цяла Европа, обясни в ефира на БНР изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов.

По думите му, ползите от пазарна свързаност са повишаване на конкуренцията, защото ще има, както купувачи, така продавачи, повече, отколкото към момента. Което пък предполага и почти никаква възможност за упражняване на пазарна сила. „Няма да има екстремни цени, защото броят активни оферти, както купува, така и продава ще бъде доста по-голям. И най-вероятно цените в целия ЕС ще са все по-изравнени и по-изравнени предвид нарастващите обмени между държавите, когато това е възможно от гледна точка и на физическата свързаност", твърди шефът на БНЕБ.

В края на миналата седмица работодателските организации поискаха отлагане на пазарното за доставките на ток от и за Гърция и предложиха да се изчака и свързването през Румъния с Централна и Западна Европа. За целта от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) до министрите в оставка: на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Лъчезар Борисов, шефа на Българската независима енергийна борса Константин Константинов и председателя на КЕВР Иван Иванов.

Според последната публично достъпна информация, първото пазарно обединение на пазар „Ден-напред" на граница България-Гърция е планирано за средата на май 2021 г. Важно е да се отбележи, че италианският и гръцкият пазар, с които ще се обединим, са най-скъпите електроенергийни пазари в цяла континентална Европа. С планираното обединение неизбежно ще се стигне до изравняването на ценовите нива в посока поскъпване на електроенергията на свободен пазар в България, въпреки частичното повишаване на конкуренцията в търсенето и предлагането, пише още в писмото.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.