• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Енергийният министър: Спирането на износа на ток ще има сериозни последствия

Енергийният министър: Спирането на износа на ток ще има сериозни последствия

/КРОСС/ За спиране на износа на ток от България може да се говори, само ако сме съгласни да не сме в европейската общност и да нямаме всички ползи, които имаме от европейския пазар. Това обясни министърът на енергетиката Александър Николов в студиото на „Здравей, България”.

Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но това ще доведе до сериозни последствия за България. Глобата е едно на ръка. Това, че в момента успяваме да балансираме с енергийното си производство на ток е добре, ако го направим ще имаме полза, но краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са ключови партньори и е хубаво да имаме добри отношения. Ако ние направим това сега, ще пострадат много те. И можем да очакваме абсолютно същата реакция от тях, когато се нуждаем, уточни той.

Факт е, че енергийната криза е криза за цяла Европа. Тя не е само в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия регион, каза енергийният министър.

Коментар от него дойде и за това дали е възможно общините, които изключват осветлението, и училищата, болниците и манастирите, които се сблъскват с проблеми заради високите цени да преминат на регулирания пазар на електроенергия.

Не, не може да стане. Има краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните са компенсациите, които са планирани. Дългосрочно, което трябваше да се направи много назад във времето, през следващите няколко месеца ще го направим - е всички административно директно или индиректно свързани бюджетни социални организации да преминат в общ пул, за да има предвидима цена, уточни Николов.

Той засегна и сметките на студентите, живеещи в общежития, които заплащат високи сметки за ток поради факта, че сградите са регистрирани като юридически лица и са на свободния пазар. Към момента те ще получат размера на компенсациите, който е валиден в цялата страна, обясни министърът.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Пълни глупости. България изнася ток, който е повече за нея, защото няма начин да се складира. Едва сега в някои страни се правят постъпки за акумулиране. Цената на електроенергията на вътрешния пазар си е чисто нашенска работа от ламтеж за високи печалби, оправдавайки се с международния пазар.

01.02.2022 11:26:16

Анонимен

Как по времето на социализма България изнасяше ток за западна валута, а на вътрешния пазар се продаваше за неконвертируемия лев и то много по-евтино, а сега не може да има две цени за износ и за у нас. Защото сме вързани за еврото ли? Защо не намалят цените на стоките в България, които са по-високи отколкото на Запад? Да не говорим за съотношението на заплатите и пенсиите.

31.01.2022 14:33:46

Анонимен

Пълни глупости. България изнася ток, който е повече за нея, защото няма начин да се складира. Едва сега в някои страни се правят постъпки за акумулиране. Цената на електроенергията на вътрешния пазар си е чисто нашенска работа от ламтеж за високи печалби, оправдавайки се с международния пазар.

31.01.2022 13:31:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.