• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

САЩ наложиха санкции на Пеевски, Божков и Илко Желязков по закона "Магнитски"

САЩ наложиха санкции на Пеевски, Божков и Илко Желязков по закона "Магнитски"

/КРОСС/ Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на три български лица за значителната им роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации. Това се казва в съобщение на сайта на американското финансово министерство.

От него става ясно, че мерките са насочени срещу Васил Божков, представен като "известен български бизнесмен и олигарх", Делян Пеевски - "бивш депутат", и Илко Желязков, бивш заместник-ръководител на Държавната агенция за технически операции.

"Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и подкопава институциите, предназначени да ги защитават. Това публично обявяване на санкции срещу лица в рамките на глобалната програма за санкции по закона "Магнитски" показва, че сме ангажирани да се борим с корупцията, където и да се проявява тя", заявява Андреа Гаки, директор на службата за контрол на чуждестранните активи.

За Васил Божков в съобщението се твърди, че на няколко пъти е подкупвал държавни служители, сред тях "настоящ политически лидер", както и бившият шеф на разформированата Комисия по хазарта. Божков също така е планирал по-рано тази година да предостави неуточнена сума пари на бивш държавен служител и на български политик, за да му помогнат да създаде канал за влияние на руски политически лидери върху български официални лица.

За Делян Пеевски от американското Министерство на финансите твърдят, че "редовно е бил замесен в корупция", използвайки влиянието си и подкупи, за да избегне обществено внимание и да упражнява контрол върху ключови институции и сектори от българското общество. През септември 2019 година Пеевски е работил активно, за да повлияе негативно върху местните избори от 27 октомври същата година. Пеевски е преговарял с други политици да им осигури политическа подкрепа и позитивно медийно отазяване, в замяна на протекции от криминални разследвания, твърдят от Вашингтон.

Илко Желязков - бившият заместник шеф на ДАТО - е описан от американското ведомство като "фронтмен" (подставено лице), чрез което Пеевски е участвал в корупционни действия. Пеевски е използвал Желязков в корупционна схема с издаване на документи за пребиваване на чуждестранни граждани.

С наложените на Божков, Пеевски и Желязков санкции се блокират цялата им собственост и собственически права, които се намират в САЩ. Забранява се на лица в Съединените щати транзакции с техни активи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Я стига глупости. Изброените не са ми симпатични, но не е работа на краварите да решават какво ще става у нас. Освен това изброените съвсем не са сами. Що не дадат имената на политиците и държавните служители? Що не назовават Горанов, Дебел Боко и Сие? И отново темата за Русия ... канал за влияние ... Глупости на търкалета. Тези пак си гледат техните задачи и цели. Принципно не бива да се бъркат в работите на други държави. На своя територия да правят каквото си искат, но не могат дори внушения да правят за чужди граждани на територията на суверенна страна. Да оставим настрана че самият Магнитски, на когото е кръстен закона, се оказа мошеник и това го призна лондонски съд.

03.06.2021 08:36:45

Анонимен

Това е невероятен удар срещу корупцията и мафията у нас! Правителството /служебното/ трябва да се възползва максимално и да забрави за конфронтацията с прокуратурата.

02.06.2021 20:34:30

Анонимен

Уплашиха ги...

02.06.2021 19:56:07

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.