• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Прокуратурата е започнала и прекратила 14 преписки срещу Пеевски

Прокуратурата е започнала и прекратила 14 преписки срещу Пеевски

/КРОСС/ По общо 14 преписки свързани с бившия депутат от ДПС Делян Пеевски прокуратурата е отказала да образува разследвания. Това се разбра от отговор на държавното обвинение до временната парламентарна комисия "Магнитски".
В писмото на прокуратурата се казва, че непосредствено след обявяването от страна на САЩ на санкциите по глобалния закон "Магнитски" след самосезиране във ВКП са образувани преписки. Не се разбира обаче колко от проверките са започнали преди и колко - след, обявяването на санкциите на 2 юни. Снети са обяснения от Делян Пеевски и Илко Желязков. От третият санкциониран от САЩ - Васил Божков, обяснения не са снети, защото "същият се укрива в страна извън ЕС", гласи информацията от държавното обвинение.
По преписките срещу Делян Пеевски общо 13 са приключили с постановления за отказ от образуване на досъдебно производство, По една от преписките е наблюдавано производство, което е прекратено през 2007 г. с постановление за прекратяване на наказателно производство поради липса на престъпление.
По отношение на укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков прокуратурата е образувала 9 преписки, като се посочва, че една е след самосезиране. Четири от тях са прераснали в досъдебни производства, по които Божков е обвиняем. Срещу Илко Желязков няма образувани преписки.
"Виждаме как прокуратурата изпира Делян Пеевски. Тя не вижда в дейността му никакъв проблем", коментира след заседанието на комисията "Магнитски" председателят ѝ Надежда Йорданова ("Демократична България"). "Големият брой прекратени преписки за Пеевски трябва по-скоро да ни тревожат, отколкото да ни радват. Има въпроси спрямо действията на разследващите органи", каза още тя.
Комисията днес реши да изиска допълнителна информация дали има данни за народни представители, финансирани от хората или фирмите, за които САЩ наложиха санкции по "Магнитски".
На заседанието днес беше изслушан зам.-министърът на правосъдието Иван Демерджиев. Той съобщи, че се подготвя законопроект, който да уреди последиците от налагане на санкции по глобалния закон "Магнитски". Миналия месец е създадена междуведомствена работна група, която да подготви текстове за законопроект, който да уреди последиците от закона "Магнитски" и такива от сходни актове, които могат да засегнат националната сигурност на страната в икономическо и финансово отношение, обясни Демерджиев.
Той посочи, че на ниво ЕС няма подобна уредба, а работната група е решила да не се прилагат директно последиците на закона "Магнитски" или сходните актове, а българската държава да създаде Консултативен орган, който да подпомогне Министерския съвет сам да определи списъка на лицата, които застрашават националната сигурност в икономически и финансов аспект.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

TYPA DEBELA GROZAN SFINIAAA

SFIQNNQNS HTII ZAKOLQLQLQL DASHTERQTATATAT KYLANAN SE W DEBELATATA TI GROZNA MAIAK U UMRELA RODAAA SFIQNQNNQ TYAPPAPA DMEBLALA i GROZZNANA GNUSANNA SFIIINQNQNQN,, BRUTLANOO SH WI KOLIM CHERWATATAT PREZZZ gYZAAA SFIINQQQQQ GROZZZNANA TYAPPAPA DEBELALALAL MYRTFFFA SIII SFINQQQQ

14.09.2021 21:31:36

Анонимен

Деюре понятие "Глобален закон" НЕМА! Има си някъакъв Американски закон "...Магнитски...." който си важи само за Америката! Като почнем и ние да гласуваме за Американски хрезидент ,тогиз ще се съобразяваме с техните закони.

14.09.2021 17:55:06

Анонимен

Е, учудени има ли? Прокуратурата е негова.

14.09.2021 17:44:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.