• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Атанас Пеканов: Могат да се отделят средства от бюджета за наводнените села в Карловско

Атанас Пеканов: Могат да се отделят средства от бюджета за наводнените села в Карловско

/КРОСС/ В студиото на „Още от деня“ по БНТ Атанас Пеканов, каза че първо иска да честити празника днес – 15 септември. „Той пожела на децата, на учителите и родителите на добър път.“

В края на м. август изпратихме първото искане към ЕК по Плана за устойчивост, обясни Пеканов. „Очакваме през есента да получим парите – те касаят всички министерства. Например Министерство на иновациите вече има една програма за 260 милиона лева, където фирмите могат да кандидатстват за технологична модернизация. Ще има процедура за кандидатстване на ВЕИ на фирмите, например.  Освен още една процедура – за около 200 милиона лева за върхови постижения и открития. Това са три програми, по които Министерство на иновациите предоставя пари. В МОН също има програма за стенд центрове, например. Предстои и обявяването на енергийната ефективност, както за жилищни, така и за нежилищни сгради. Това всичко ще се случи през м. октомври“.

До края на годината страната трябва да приеме 22 законодателни мерки, те се изработват в момента, допълни Пеканов. „Работим  активно, за да бъдат финализирани тези законопроекти за следващия парламент. Два са особено важни – в сектор енергетика и в сектор за борба с корупцията по висотите етажи на властта“.

Наша грижа беше да успокоим ситуацията на място в наводнените карловски села, изпратени са военнослужещи, тежка техника, важно е да се възстанови критичната инфраструктура, обясни Пеканов. „В същото време работим по оценяване на щетите и в началото на октомври ще бъде подадено искане в ЕК, за да видим каква част от тези щети може да бъде възстановен по европейския фонд. В същото време и от държавния бюджет може да бъдат отпуснати част от парите“.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.