• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Старт на интензивна политическа седмица

Старт на интензивна политическа седмица

/КРОСС/ Старт на интензивна политическа седмица. Поредица от спешни и важни задачи стоят пред служебното правителство на Гълъб Донев. Основен проблем е осигуряването на газовите доставки.

В неделя опасения във връзка с предстоящата зима изрази и вицепремиерът по управление на европейските средства. Според Атанас Пеканов липсата на сигурност в доставките ще доведе и до сериозни икономически загуби и катастрофални последици през зимата. Пеканов увери, че кризисният щаб прави възможното този сценарий да бъде избегнат и не изключи възобновяване на доставките от „Газпром".

От ГЕРБ бяха категорични - България трябва да има своята 100-процентова енергийна независимост.„Демократична България" са още по-твърди в позицията си - връщане към „Газпром" не трябва да има, а протестите срещу такова решение ще продължат.

Притеснителна енергийна прогноза на вицепремиера Атанас Пеканов. По думите му проучвания показват, че нашата икономика ще бъде най-сериозно засегната от липсата на достатъчни количества - от 2-4% спад на брутния вътрешен продукт. Но увери, че енергийният щаб прави всичко възможно този сценарий да не се случи. Той не отговори категорично дали това включва възобновяване на доставките от „Газпром" - тема, която предизвиква сериозен спор в политическото пространство.

Най-тежката задача пред служебното правителство - енергийната сигурност, продължава да предизвиква напрежение. Вицепремиерът Атанас Пеканов заяви, че кабинетът прави всичко възможно да имаме достатъчни количества газ за зимата.

„Трябва да се подготвим за най-лошото, а да се надяваме, че то няма да се случи. Липсата на достатъчно количества газ ще доведе до икономически загуби. И тук икономистите спорим дали ще са лоши последиците или катастрофални", заяви Пеканов.

Пеканов увери, че диверсификацията е приоритет за правителството. Така интерконекторът с Гърция трябва да бъде завършен в срок.

„Русия може би не е най-надеждния партньор. Ако ме питате за личното ми мнение дали е добре да продължим търговски връзки с Русия - може би с оглед на руската агресия не е морално. Но в същото време трябва да кажем, че редица европейски страни продължават, защото явно са сметнали, че е в техен интерес. Тоест няма нищо антиевропейско в това според мен", допълни той.

Според ГЕРБ не трябва да се стига до тази стъпка и експертите в служебното правителство трябва да осигурят 100-процентова диверсификация.

„Независимо от това, че „Газпром" дава добри цени и досега е бил партньор на България, все пак това е компанията, която Путин използва за упражняване на външна политика. Това е недопустимо", посочи Деница Сачева.

„Демократична България" са още по-категорични и смятат, че има 3 лесни стъпки за решаване на проблема - завършване на газовата връзка с Гърция, резервиране на капацитет на гръцкия терминал „Ревитуса" за танкери с втечнен газ и преговори с Турция за използване на количества.

„Тези 3 стъпки ще ни гарантират спокойна зима, просто правителството трябва да ги изпълни и в никакъв случай да не се връща към газовата зависимост от Русия, защото, освен че газът е скъп, Русия е ненадежден доставчик и това го доказа като спря газа на половин Европа", подчерта Ивайло Мирчев.В противен случай предупреждават за протести.

„Няма аргумент да се подновяват доставките от „Газпром", освен ако някой прекалено много не обича Русия. Но се радвам и се надявам той да обича повече България. Надявам се да няма и тези уверение получихме и от премиера Христо Алексиев, че щ е бъдат защитени енергийните интереси на България", заяви Мирчев.

Проблем може да възникне и с Плана за възстановяване. Вицепремиерът Атанас Пеканов съобщи, че 700 милиона евро, които страната ни трябва да получи през тази година, са под въпрос. А първите 1,3 милиарда евро чакаме още през ноември, ако ЕК ги одобри.

„Знаете, че за второто плащане, което трябва да се случи до края на годината, трябва да бъдат приети 22 закона. От тях има приет само 1", твърди Пеканов.

Така служебното правителство ще направи подготовката и за втория транш, но финалната стъпка зависи от това дали ще има работещ парламент.

Още утре регионалният министър Иван Шишков ще проведе среща с участници в строежа на интерконектора с Гърция, за да се гарантира приключването в срок. След това МРРБ ще се срещне и с представители на пътните строители, за да се разруши казусът с поддръжката на пътищата ни през зимата.Ще има и представяне на приоритети по министерства.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.