• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Легендарният футболен треньор Димитър Пенев чества 75-годишен юбилей с биографична книга

Легендарният футболен треньор Димитър Пенев чества 75-годишен юбилей с биографична книга

/КРОСС/ Най-легендарният футболен треньор на България - Димитър Пенев - чества 75-годишен юбилей с луксозна биографична книга в две издания. „Стратега", както е и прякорът на легендата, е писана в съавторство с журналиста Иво Тонков, като творческият им тандем работи заедно около една година. Дизайнът на красивото томче е дело на Тодор Манолов. Луксозната цветна биография излиза с логото на Книгомания и е с твърди корици, отличава се с високото си полиграфическо качество; съдържа 268 с., включва над 200 снимки, някои от които се публикуват за първи път. Колекционерското издание, което е в лимитиран тираж, е допълнено с три пощенски картички с фотографии на Пената от различни години, както и с негов автограф. Двете издания ще се разпространяват по книжарниците от 30 септември 2020 г. Предговори за „Стратега" пишат специално журналистите Ефрем Ефремов и Георги Атанасов, а първите положителни отзиви са на Ники Кънчев, Станимир Бакалов, Данаил Кънев, Венци Мицов и Теодор Борисов.

„Дано днешните младежи имат повече идоли, каквито имаше навремето - личности, заради които да идват на стадиона. Тогава много неща ще се променят. Аз съм част от България и България винаги ще бъде част от мен!", така започва биографията си Димитър Пенев. Почитателите ще прочетат за детските му години в Мировяне, за различните перипетии в кариерата му - като футболист и треньор, за годините, когато е част от отбора Локомотив Сф, за славното време в ЦСКА, треньорските успехи и световното по футбол от 1994 г., за семейния живот. В книгата присъстват и немалко интересни и забавни истории: например трансферът на Димитър Пенев от Локомотив Сф към ЦСКА става... на бутилка ракия в кабинета на Пенчо Кубадински. Малцина знаят и че с премията от 500 лева за спечелената титла с Локо Сф през 1964 година Пената дава едната част на Никола Котков да почерпи съотборниците му, а останалите пари дава на техните.

Ето какво още разказва в „Стратега" като ключови моменти от живота си:

· Имам гол - рекорден за мен като време срещу Левски. Вкарах на Бисер Михайлов в 38-та секунда! Поех топката около центъра, сините пазят Цанев и Якимов, а не мен. Стигнах почти до вратата, чак тогава ме посрещнаха техните защитници, аз шутирах от дъгата на наказателното поле и 1:0 за нас.

· Най-сериозният конфликт в националния отбор беше, когато от Левски отказаха да играят - заплашиха, че няма да участват повече за България. Това е в периода на последните няколко мача преди изключително важния двубой в Париж с Франция на 17 ноември 1993 г.

· Премиите за мача във Франция ги обяви бизнесменът Иван Кочев - Чомбе от Петрич. Той каза 8000 долара на калпак, а брокерите ги направиха 10 000. След това накараха Вальо Михов да вдигне мизата на 50 000 долара. Чудо - и тези, които играеха в чужбина, се стреснаха от тази сума.

Официалното представяне на „Стратега" от Димитър Пенев и Иво Тонков ще се състои на 6.10. (вторник) 2020 г., в клуба на открито Кino Cabana от 18,30 ч. Водещ на събитието ще бъде журналистът Ники Кънчев. Входът е свободен и с охрана, като с предимство ще бъдат допускани лица с предварително изпратени до тях покани. Поради епидемиологичната обстановка ще се допускат в клуба до 350 души. Книгата ще може да бъде закупена по време на събитието.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.