• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Песков: Русия разбира опасенията на Китай относно възможното посещение на Пелоси в Тайван

Песков: Русия разбира опасенията на Китай относно възможното посещение на Пелоси в Тайван

/КРОСС/ Русия е солидарна с Китай по отношение на Тайван и разбира опасенията на Пекин относно възможно посещение на острова от председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Това каза пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предава ТАСС.

"Разбира се, още веднъж искаме да подчертаем, че тук сме абсолютно солидарни с Китай. Неговото много, много чувствително отношение към този проблем е разбираемо, то е абсолютно оправдано. Вместо да зачитат тази чувствителност, за съжаление, Съединените щати избират пътят на конфронтацията. Това не предвещава нищо добро, тук може само да се изрази съжаление", каза още Песков.

В същото време говорителят на Кремъл заяви, че като цяло действията на САЩ водят до повишаване на напрежението в региона.

"Сега вероятно не можем да кажем със сигурност, дали тя ще стигне до там, или не. Но фактът, че всичко, свързано с това турне и с възможно посещение в Тайван, разбира се, е чисто провокативно. Това провокира ситуация в региона, води до нарастване на напрежението, ние го виждаме, вижда се от всички страни по света", допълни Песков.

„Сигурността на руските граници е надеждно осигурена, включително във връзка с възможно изостряне на ситуацията в светлината на плановете на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси да посети Тайван", допълни Песков.

„Независимо от възникването на някои провокативни ситуации, вие знаете, че сигурността на нашите граници е надеждно осигурена по целия периметър от въоръжените сили на Руската федерация", коментира Песков.

Ескалацията на ситуацията в Тайванския проток дойде на фона на съобщенията за възможно посещение на Пелоси в Тайпе. По-рано тайванските медии също съобщиха, позовавайки се на неназован военен наблюдател, че два самолетоносача на ВМС на Народната освободителна армия се насочват към морето и се насочват към района на Тайванския пролив.

Посещението на председателя на долната камара на Конгреса на САЩ в Тайван може да се окаже първото за американски политик от такъв ранг за последните 25 години. Пекин многократно е предупреждавал американската страна, че ако посещението се осъществи, то няма да остане без последствия и Китай ще предприеме крути мерки. Вашингтон смята, че Пекин може да предприеме стъпки в светлината на потенциалното пътуване, което би довело до криза, включително изстрелвания на ракети или военни учения.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.