• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Песков: Руските сили за сигурност се борят с терористите

Песков: Руските сили за сигурност се борят с терористите

/КРОСС/ Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков нарече опита за саботаж в руски атомни електроцентрали продължаващите враждебни действия на Киев, отбелязвайки, че руските сили за сигурност се борят с терористите, съобщават руски медии.

„Наистина тази информация стана обществено достояние. Продължават враждебните действия на киевския режим срещу нашата страна и продължава специална военна операция", каза Песков. Той отбеляза, че отговорността за опита за саботаж е на терористите, "които го правят, а силите за сигурност се борят с тези терористи".

Говорейки за това как саботьорите са успели да проникнат на територията на Русия и какви мерки ще бъдат предприети в тази връзка, представителят на Кремъл препоръча да се свържете със съответните ведомства: „Това са въпроси към специалните служби, към ФСБ в случая."

В Центъра за връзки с обществеността на ФСБ на Русия, преди 9 май е бил забелязан опит на Службата за външно разузнаване на Украйна да извърши диверсия срещу две атомни електроцентрали - Ленинградска и Калининска, разположени в Ленинградска и Тверска област, беше предотвратено. ФСБ отбеляза, че е направен опит за подкопаване на повече от 30 стълба на високоволтови електропроводи (електропроводи), което според плана на украинските специални служби би довело до спиране на ядрените реактори, прекъсване на нормална работа на атомната електроцентрала и нанесе сериозни икономически и репутационни щети на Руската федерация. Терористите успяха да взривят един и да минират четири стълба на електропровода на Ленинградската АЕЦ и да поставят самоделни взривни устройства под седем стълба на електропровода на Калининската АЕЦ.

От ЦСО отбелязват, че в резултат на проведените действия са задържани членове на диверсионно-терористичната група - гражданин на Украйна Майструк Александър, роден през 1978 г. (псевдоним Механик) и Усатенко Едуард роден през 1974 г (псевдоним Макс), гражданин на Украйна и Русия, Кищак Юрий, роден през 1963 г., е обявен за издирване. (псевдоним South Coast), в момента се намира в Белгия. Срещу членове на групата е образувано наказателно дело по ч. 1 на чл. 281 (саботаж) и част 1 на чл. 222.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация (незаконно придобиване, прехвърляне, продажба, съхранение, транспортиране, прехвърляне или носене на взривни вещества или взривни устройства). Първият от членовете предвижда до 20 години затвор, вторият - от 6 до 8 години. Задържаните са задържани и са направили самопризнания.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.