• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Песков: И дума не може да става за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

Песков: И дума не може да става за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

/КРОСС/ И дума не може да става за създаване на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ. Това каза говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков, предава ТАСС.

„Не, това е изключено", каза той пред репортери, отговаряйки на съответен въпрос.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза по-рано, че прокарваната от Запада идея за създаване на демилитаризирана зона около АЕЦ ще доведе до допълнително увеличаване на рисковете.

Песков също не отговори на въпроса дали Кремъл допуска възможността за превключване на станцията към руските мрежи. „Въпросът е технологичен. Не мога да ви отговоря. Този въпрос трябва да бъде зададен на нашите специалисти", каза той.

„Руската страна проявява интерес към мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката АЕЦ и я смята за необходима, като същевременно остава отворена за сътрудничество и взаимодействие", каза Песков.

"Русия проявява интерес към тази мисия. Делегацията, която участва в нейната подготовка, е отворена за сътрудничество и взаимодействие, като възможните модалности за по-нататъшни действия ще бъдат обсъдени на място, всичко ще зависи от детайлите", допълни той.

„Още веднъж повтарям: отдавна чакаме тази мисия, считаме я за необходима", подчерта Песков. В същото време той се затрудни да отговори точно на въпроса за състава на руската делегация, участвала в преговорите, но отбеляза, че дипломатическата мисия на Руската федерация във Виена, както и представители на военните са били участващи в това.

„Русия на контролираната от нея територия ще осигури цялата необходима сигурност на мисията на МААЕ в АЕЦ", категоричен е Песков.

„В частта, която се отнася до територията, контролирана от Русия, ще бъде осигурена цялата необходима сигурност на мисията на МААЕ в АЕЦ, като се вземат предвид рисковете, които постоянно преобладават там и които са свързани с продължаващия обстрел на тази територия от украинската страна", каза говорителят на Кремъл.

„Ние продължаваме да смятаме, че всички страни са длъжни да окажат натиск върху украинската страна, така че тя да спре да застрашава европейския континент, като обстрелва територията на Запорожката атомна електроцентрала и прилежащите територии", подчерта прессекретарят на руския лидер.

Мисията на МААЕ ще пристигне на територията, прилежаща към Запорожката атомна електроцентрала, през зоната, контролирана от украинските военни, каза Песков.

"Знаете, че влизането в тази територия ще се осъществява от зоната, която се контролира от украинските въоръжени сили. Доколкото разбирам, там сигурността ще се осигурява от украинците", каза той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.