• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Премиерът:Вписването на българите в Конституцията на РСМ е задължително условие, от което България няма да отстъпи

Премиерът:Вписването на българите в Конституцията на РСМ е задължително условие, от което България няма да отстъпи

/КРОСС/ За мен като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни червени линии, и моята задача, не е да се правя на най-смелият. Това каза министър-председателят Кирил Петков в  предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

По думите му трябва да се постигне консенсус и да се вземе информирано решение. „Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България и каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена", заяви Петков.

Той подчерта, че правителството много пъти ясно е казало, че осъжда агресията на Русия и че мястото на Украйна е в Европейския съюз. „Това е тяхната сигурност", заяви Кирил Петков.

Той се надява БСП и „Демократична България" да намерят общ език, а „Продължаваме промяната" да бъде лидерът в този диалог. „Тримата ми коалиционни партньори трябва да спрат да мислят партийно. По време на война трябва да се мисли държавнически", каза премиерът.

По думите му когато решенията не се взимат с консенсус, се стига до криза, която разклаща цялата структура на коалицията. „БНБ това беше добър урок за нас. Сега нека използваме урока, който имахме миналата седмица, и да се обединим под обща позиция. Има конфликти, има проблеми, но има принципно поведение. Държавата, въпреки кризите, които ни заливат отвън, оцелява по добър начин, в сравнение с това, което щеше да бъде, ако не беше това правителство в момента", каза още Петков.

Той коментира и споровете по темата за парите за пътищата. „Ако ги бяхме раздали със затворени очи на 8 фирми тези 1,1 милиарда, щяхме да повторим начина за разплащане на ГЕРБ и пак щяхме да имаме 3000 дупки по пътищата", заяви Петков. Сега обаче се стигнало до разумно решение.

Парите за пътища не са станали заложник на решението за БНБ, категоричен бе премиерът. „За мен главният банкер на България трябва да е с най-високата репутация, която може да бъде. Тук не става въпрос за сделки. Имаме задължение да намери най-добрия банкер, около който всички да се обединим, да направим най-добрите пътища, да го направим по най-прозрачният начин. Нашата работа като държавни служители в момента е даване, даване, даване", каза премиерът.

Той оцени Каримански като много добър банкер, който би бил много добър за Световната банка. „За централния банкер на България критерият трябва да бъде още по-висок и цялата коалиция да се обедини около него", каза премиерът.

Той добави, че до момента все още не са дискутирани други имена за поста.

Овладяването на шоковия ръст на инфлацията е сред приоритетите на правителството, заяви Кирил Петков. „Знаем, че трябва да помогнем тези шокови движения на цените да бъдат посрещнати от държавата поне в началото и едновременно с това да използваме всички извънбюджетни начини цените да се намалят. В това правителство има доста икономисти. Знаем, че дългосрочно трябва да имаме стабилни мерки", каза Кирил Петков.

Намаляването на ДДС върху определени продукти трябва да бъде много добре обмислено. „Много лесно падат данъците и много трудно се качват нагоре. Тук съм казал на Министерството на финансите да се опитат за основни стоки да направим стъпка, която да е временна. Знаем че началните шокове могат да се абсорбират от държавата, но дългосрочно трябва да имаме стабилни релси, защото иначе ще изкараме извън релси. Това няма да го допуснем, докато това правителство е тук, популизмът ще бъде на второ място", каза Петков.

По темата „Северна Македония" Петков отрече да е договаряно падането на ветото на България до юни месец. Петков е категоричен, че пътят на РСМ към Европа е в интерес и на България, но не и преди да се гарантират правата на българите там. „Нищо няма да се направи, без да има гласуване в парламента и широк обществен дебат", подчерта Петков.

Вписването на българите в Конституцията на РСМ е задължително условие, от което България няма да отстъпи, категоричен бе българският премиер. „Ако кажем - добре, тръгвайте по пътя, вдигаме ветото, на първа глава не може да бъде отворена без Конституцията да е променена, тогава вече те не трябва да сменят Конституцията, защото България иска, а защото това е в техния договор с ЕС, който определя пътя на РСМ като страна членка. Г-жа Фон дер Лайен каза: „Ние сме готови да бъдем гарант за този процес, ние сме готови да сложим промяната на Конституцията в рамковия договор на ЕС с РСМ преди първа глава. Най-глупавото нещо, което България може да направи сега и против българския интерес, е да се запънем, да кажем „Искаме всичките неща които някога сме си мечтали, да се случат преди вдигане на ветото", тогава най-вероятно националистическите сили в РСМ ще завземат управлението там и шансът нашия български национален интерес да бъде спазен отива близко до нула. Сега имаме едно нормално правителство в РСМ и то е готово да поеме тези ангажименти през европейския договор", обясни Кирил Петков.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ако при преброяването се окаже ,че в бългърия има повече маке от РСМ и ний ли ще си променяме???

23.04.2022 17:49:43

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.