• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Тренд: Новата формация около Петков и Василев набира 9% подкрепа от гласуващите

Тренд: Новата формация около Петков и Василев набира 9% подкрепа от гласуващите

/КРОСС/ Новата формация около Петков и Василев набира 9% подкрепа от гласуващите. ГЕРБ си връща първото място със сериозна преднина пред конкурента за второто място. 43% от всички интервюирани смятат, че „Има такъв народ" носи най-голяма отговорност, че не се състави кабинет.

Проучването ни през септември регистрира рекордно ниска, за последните няколко години, оценка за работата на парламента. Само 12% от всички интервюирани имат положително мнение за дейността на последното Народно събрание, докато 77% дават отрицателна оценка.

Отчитаме и лека ерозия в подкрепата спрямо служебното правителство и президента. 35% оценяват положително работата на кабинета, докато 44% са на обратното мнение. Положителната оценка е с 5% по-ниска от предходния месец. Работата на президентската институция е оценена положително от 46%, докато 35% дават отрицателна оценка.

Дебатът за отговорността за провала при съставяне на редовно правителство се превърна в основен в последните седмици. По тази причина решихме да тестваме общественото възприятие за това кой е отговорен за неуспеха. 43% от всички интервюирани са на мнение, че „Има такъв народ" носи най-голяма отговорност за това, че не се състави кабинет, като опцията събира в пъти повече посочвания от останалите - ГЕРБ (11%), Демократична България (8%), БСП (5%), Изправи се! Ние идваме! (3%) и ДПС (1%).

Теренът на проучването беше осъществен в момент, в който политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев не беше обявен официално, но имаше ясни знаци в посока на неговата реализация. Именно поради тази причина си позволихме да заложим два варианта в предоставения списък с формации на всеки респондент. Там заложихме един списък без формация около Кирил Петков и Асен Василев и втори с тяхно присъствие. Поради официалното обявяване на двамата бивши служебни министри, че ще участват на предстоящите парламентарни избори, решихме да публикуваме резултатите от списъка, в който те присъстват. Правим уговорката, че респондентите са били поставени в ситуация да отговарят за хипотетична политическа формация и може да се очаква динамика в следващите седмици, след като този политически проект добие по-ясен образ.

Моментната електорална снимка сред деклариращите, че ще гласуват на предстоящите избори, сочи отчетливо лидерско място на ГЕРБ с 24.4%. По-надолу могат да се очертаят най-общо три групи формации според тяхната електорална тежест. Първата група е тази на „Има такъв народ" (17.5%) и БСП (16.6%). Като втора група се очертават ДПС (9.3%), формация около Петков и Василев (9.1%) и Демократична България (8.5%). В трета група, която остава под парламентарната бариера, но с резултат над 1% се включват „Изправи се! Ние идваме" (3.8%), Възраждане (2.9%) и ВМРО (2.2%).

53% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

20.09.2021 10:19:17

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.