• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

КС: Назначението на Кирил Петков за министър противоречи на Конституцията

КС: Назначението на Кирил Петков за министър противоречи на Конституцията

/КРОСС/ Конституционният съд обяви за противоконституционен Указа на президента за назначаване на служебно правителство в частта, в която за министър на икономиката е назначен Кирил Петков. Решението беше взето с 11 гласа „за".

По информация на NOVA в мотивите на върховните магистрати е залегнал текст от Заявлението за отказ от канадско гражданство, което самият Петков доброволно е предоставил. В него има графа, в която се казва: „Аз разбирам важността на своя отказ от канадско гражданство, както и това че ако той бъде одобрен, ще изгубя всички права и привилегии на канадски гражданин и вече няма да имам статут в Канада". Това върховните съдии разчитат като наличие на канадско гражданство до момента на получаване на документ, че молбата за отказ е одобрена от властите в Отава.

Така, пишат от Конституционния съд, не може да се приеме твърдението на самия Кирил Петков, че с подаване на заявление пред съответното посолство, правата му на чужд гражданин се губят автоматично.

Малко по-късно Петков излезе с позиция. Публикуваме я без редакторска намеса:

„Аз, Кирил Петков, приемам решението на Конституционния съд. Заставам с високо вдигната глава пред Вас и заявявам:

Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към Конституцията на България. Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината!

Моят дълг беше да не стоя безучастно, когато виждам как шепа хора ограбват моята Родина.

Не можех да продължа да гледам как данъците на моите сънародници отиват вместо за училища, болници, пътища и пенсии, в недекларирани офшорни компании.

Не можех да гледам как едни милиарди изтичат през Българската Банка за Развитие към приближените на властта, а малкият бизнес е затиснат от данъчни проверки.

Не можех да гледам как едни директори на болници правят по 90,000 лева на месец, а за много от младите ни лекари Терминал 2 е единственият път.

Не можех да гледам как почти половината от нашите баби и дядовци са оставени да живеят под линията на бедност, а феодални дерибеи ограбват всяка област на България през обществени поръчки.

Не можех да понасям как вече няколко десетилетия няма един тунел под Шипка, който да свърже Южна и Северна България, а магистрала „Хемус" я няма, въпреки милиардите левове вече платени от държавата.

Не можех да гледам как българската правосъдна система е поставена на колене за най-важната позиция в държавата - главния прокурор. Та за тази позиция дори нямаше избор между двама - един избраник на задкулисието бе спуснат и приет.

Просто нямах избор!

Позицията на Конституционния съд беше, че няма пречка в продължение на месец Делян Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат едновременно, но същият този съд се произнесе с почти пълно единодушие днес. Произнесе се три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на мен, но и на кампанията на Президента на Републиката, и го направи бързайки, без да ми даде дори право на писмена защита.

Съжалявам много, че днес същият този съд каза на 2 милиона български граждани извън страната, много от които имат двойно гражданство:

Вие не сте пълноправни граждани на България, Вашата воля дори когато се откажете и предаде паспортите си в името на Родината, няма да бъде зачетена от българския съд! Вашата съдба и съдбата на управлението на България зависят от чужди държави".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Денисс

Еза това ще гласувам за Киро!Еза това ще гласувам срещу цялата пасмина завладяла държавата!Облизвачи,блюдолизци,крадци,посеркаши -Целият слугинаж на ТИКВАТА! Срещу всичките му мекерета и помиярчета на всички нива в държавата!Дасе изчисти и омете те държавата и започнем на чисто!Браво Киро-Браво и на Радев!Само така!

28.10.2021 14:43:22

Мунчо е вече доказан от Конституционния съд престъпник.

28.10.2021 13:00:42

Анонимен

Един въпрос: Другарю Президент, защо когато узнахте за проблема с двойното гражданство не прочетохте Конституцията и не освободихте (уволнихте) веднага от длъжност съответния министър (Сульо Пулев) до изясняване на ситуацията, което е абсолютно необходимо. Мислехте, че това е казармата където когато генералът нареди всички се подчиняват. Така е като си имаме президент-солдафон! Молчать и не разсуждать! Начальство лучше знает! Большие деньги получает! Газету читает и ни *уя не понимает!

28.10.2021 11:11:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.