• 17 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 30°C

Кирил Петков: Интерконекторът с Гърция до края на август ще има акт 16

Кирил Петков: Интерконекторът с Гърция до края на август ще има акт 16

/КРОСС/ "Интерконекторът с Гърция до края на август ще има акт 16, съобщи министър председателят Кирил Петков на конференция в Министерския съвет. Той още веднъж упрекна управлявалите преди него от ГЕРБ, че 12 години са бавили построяването на газовата връзка."

През последните 12 години на политическото отвращение на ГЕРБ да осъществят този план, което е било срещу националния интерес и напълно в полза на "Газпром".Така наречените евроатлантици действително прикрито са работели за интереса на "Газпром" през всичките тези години, имайки поради и голямата разлика сред цената на "Газпром" и азерския газ.

Като азерският газ е доста пъти по-евтин. Нашето държавно управление потвърди, че този план може да бъде завършен за 6 месеца и в случай че идващия месец не се стигне до акт 16, макар готовността на всички участници в процеса, това ще значи, че още веднъж сме върнали в годините, в които националният интерес не е водещ. Вярвам, че това няма да бъде по този начин", уточни Кирил Петков.

"След като на 8 юли завършихме дейностите по интерконектора с Гърция, през днешния ден към този момент имаме значителен прогрес по завършване на документалната част, която е значима и нужна, с цел да влезе връзката в употреба ", съобщи министър-председателят в оставка. Вече има акт 14, като плановата компания е поела ангажимент да подсигури акт 15 и акт 16 в границите на идващите четири седмици, до края на август, добави Петков. " Всичко това е извънредно значимо, тъй като цената на газа пада в допълнение сега, когато имаме акт 16. Ползите от интерконектора с Гърция ще се усетят от всеки български жител и това ще се отрази директно на цената на живота на хората, тъкмо когато идва и зимата", уточни министър-председателят в оставка.

Официална преписка с " Газпром " върви, тя е инициирана от "Булгаргаз", уточни министърът на енергетиката Александър Николов, който взе думата след Кирил Петков. Премиерът побърза да се върне в кабинета си и не остана, с цел да отговори на въпросите на публицистите. Николов удостовери думите на премиера, че в случай че идващите стъпки се изпълнят по верния метод, от 1 октомври ще има осезаемо понижаване на цената на газа.

"Това е резултатът за България ", уточни Николов и посочи, че този план не е значим единствено за нас, само че и за целия район. " Мога да кажа също, че България беше първата страна, която разпознава Азербайджан, южни коридори и евентуално други връзки, като единствената допустима опция от стандартен темперамент за енергийната сигурност на Западни Балкани и Югоизточна Европа ", сподели още той. Енергийният министър в оставка съобщи, че интерконекторът ще разреши освобождение на спомагателни количества газ.

"Липсата на сходна инфраструктура намаляваше сериозно опциите за решения за България", уточни Николов. "Оттук нататък, без значение какъв брой дни и часове ни остават, преди да си тръгнем, а и по-късно при предпочитание от идващите сътрудници, ще продължим в тази посока и ще подсигурим диверсификация освен за природен газ, само че и за всички вероятни горива до мащаба, който е вероятен", подсигурява той.

Министър Николов разяснява и изказванието на президента Румен Радев, че кабинетът "Петков" оставя след себе си безпорядък в енергетиката. Той бе безапелационен, че е подготвен да влезе в разговор с всеки, който счита по този начин и изброи някои от позитивите, които страната ни има в този бранш. Изпълнителният шеф на ISGB Теодора Георгиева, чиято компания построява газовата връзка от българска страна, също означи постигнатия голям прогрес, изключително през последния месец. " Ние към този момент имаме акт 14, който е протокол по разпоредба от 2003 година Представлява значим стадий за завършеността на обекта. В момента тече подготовка за сформиране на акт 15 ", посочи Георгиева.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И каква стана тя? Простото Киро и другия харвардец се оказаха креатури на дълбоката държава със седалище в САЩ, внедрени у нас явно целенасочено от президента на РБ Румен Радев. Той пък – инсталиран от Корнелия Нинова, а тя – един господ знае от кого….И всичките дошли на власт след „демократични“ избори?! Изобщо май ще се сбъднат приказките на мой стар познат българин от т.нар преди промените вражеска емиграция, който се върна в началото на 90-те за кратко у нас и бързо си тръгна. На летище „София“ униформените служители, на които изнесе лекция за истинския смисъл на живота, го попитаха: Абе друже, аджеба кога ще се оправим тук в България? Отговорът му бе: “ След една атомна бомба“ и излетя за чужбина… Не ми се още да повярвам, че ще излезе прав…..

30.07.2022 23:29:30

Валерия Велева:

Петков не бе премиер - това е човек, който дойде отнякъде за кратко и си отива пак някъде след кратко време. Те вилняха седем месеца! Двама комбинатори успяха да продадат на публиката измислените си фантазии за промяна, зад които скриха истинските си намерения - овладяване на властови позиции за лични цели.Продължаваме промяната (ПП) дойде на вълната на надеждите за истинска промяна и в политиката, и в обществените отношения у нас. Седем месеца по-късно рекапитулацията е отчайваща.В предизборните си обещания Петков и Василев отричаха всичко това, което по-късно наложиха като стил на поведение в управлението. След седем месеца на върха на изпълнителната власт двамата оставят след себе си държава с тежки политически конфликти, с междуинституционални битки, с наложен нов корупционен модел, прикрит зад кухи фрази, опакован с високомерие, властова самодостатъчност и политическа аматьорщина.

30.07.2022 19:09:27

Анонимен

От независимост от руския газ Петков ни хвърля в зависимост от американския втечнен газ и неговите по-високи цени.

30.07.2022 09:37:52

Анонимен

Радослав Рибарски, депутат от ПП и ученик на Асен Василев и Кирил Петков в хардварският курс СУ, в предаването Още от деня на БНТ1 със заекване непрекъснато лъжеше за икономическата ситуация в България и на първо място с газта. Отхвърляше отговорността и причината изнасяше извън политиката на ПП, която пряко се бе заела с енергийните въпроси. Сега прехвърля решаването на сътворените проблеми към бъдещото служебно правителство.

29.07.2022 18:54:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.