• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

От 1 май досега „Булгаргаз“ внася всеки ден 9.5 млн. куб. м. газ, без да знаем, алармира Румен Петков

От 1 май досега „Булгаргаз“ внася всеки ден 9.5 млн. куб. м. газ, без да знаем, алармира Румен Петков

/КРОСС/ От 1 май досега „Булгаргаз" внася всеки ден 9.5 млн. куб. м. газ и ще го платим, без да разберем цената до 13 май, алармира председателят на ПП АБВ Румен Петков и определи това като най-голямото престъпление в енергийния сектор от 1989 г насам.

"Няма съмнение, че Булгаргаз имат договор, няма съмнение, че доставчикът е добре известен, но КЕВР не изпълни законовото си задължение за определяне на цената на газа".

Пред медиите Петков отново подчерта, че България внася тези количества газ с основен посредник гръцката държавна компания ДЕПА, която получава руския газ през България. По думите му, освен цената, плащаме и транспортирането на газа до Гърция и обратно до България, както и комисионна за гръцката държавна компания.

"Ако това е цената на приятелството на нашия премиер с гръцкия - това е твърде скъпо за всеки от нас и рано или късно трябва да се търси отговорност", категоричен е Петков.

ПП АБВ, чрез парламентарната група „БСП за България", ще настоява да бъде намерено разумно решение. Румен Петков отново подчерта, че това е подновяване и подписване на дългосрочен договор с „Газпромекспорт" от 1 януари. Той изтъкна, че Гърция, Чехия, Унгария, Германия, Австрия абсолютно безпроблемно работят и до ден днешен.

За риск от икономически и социален срив заради цената на газа алармира още Петков и припомни, че работодателите подготвят протест на 18 май. Той не пропусна да отбележи, че ценовата разлика между руския и азерския газ се дължи на приетата по времето на Теменужка Петкова нова формула. Коментирайки ходовете на сегашното правителство в енергийния сектор Петков изрази съмнения за "предварително подготвени схеми, оставящи неприятен привкус и воня на възможни корупционни практики".

Незабавната стъпка, която трябва да се предприеме, е въвеждане на регулирани цени и за тока за бизнеса. Така трябва да се подходи и с газа, категоричен е Петков. Той предупреди още, че ако се наруши мораториума, който в 2012 г парламентът наложи за добива на шистов газ, това ще означава екологична катастрофа.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.