• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Министър Петкова: Около средата на юли ще е ясно колко са надвзетите пари за газ и парно

Министър Петкова: Около средата на юли ще е ясно колко са надвзетите пари за газ и парно

/КРОСС/ Около средата на юли трябва да е ясно колко пари за газ и парно ще бъдат възстановени на потребителите и индустрията. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова в "Денят започва с Георги Любенов".

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: КЕВР имаше ангажимент в 30-дневен срок да изготви 8 ценови решения от 5 август 2109 г. до 31 март 2020 г. и за всеки месец да определи цената на природния газ - новата, съобразно предоговорените условия. Това вече е направено. Сега колегите в „Булгаргаз" правят изчисления, за да видят каква сума трябва да се върне. Има 20-дневен срок, т.е. трябва да са готови до 9 юни. След това "Бургаргаз" в 14-дневен срок трябва да възстанови парите на топлофикационните дружества.

Теменужка Петкова коментира и темата за държавните бензиностанции.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: Държавното дружество ще се държи пазарно, не можем да кажем, че ще има по-ниски цени, но ще има реални цени. Смисълът е да има конкуренция, да има още един участник на пазара. Когато има конкуренция, условията стават по-добри.

Либерализацията на пазара на електроенергия се налага от директива на Европейската правна уредба, обясни Петкова.

Теменужка Петкова - министър на енергетиката: От 1 януари 20121 година влиза директива, съгласно нея всички стопански субекти с изключение на микропредприятията трябва да излезят на свободния пазар. Това е директива, която трябва да спазим. Пазарът на електрическата енергия трябва да бъде либерализиран изцяло. Идеята и смисълът на този процес е да се създаде максимална конкуренция, която да е в интерес на потребителите.

Към настоящия момент цената на регулирания пазар е по-висока от цената на свободния. Затова ние смятаме, че сега е може би най-подходящият момент тези стопански субекти, които са на регулирания пазар да излязат от 1 октомври на свободния. Т.е. преди 1 януари 2021, да имат време да се ориентират в ситуацията, каза още Петкова.

След 2021 предстои период, в който и битовите потребители ще трябва да излязат на свободния пазар поетапно, допълни енергийният министър.

Стана ясно още, че близо 27% от хората са се възползвали и са платили сметките си в удължения срок по време на извънредното положение. След 13 май вече са в сила старите условия за плащане на сметки, припомни Петкова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.