• 22 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Картините на Никола Манев и стиховете на Ваня Петкова се събраха в един музей

Картините на Никола Манев и стиховете на Ваня Петкова се събраха в един музей

/КРОСС/ 3 от шедьоврите на именития художник Никола Манев бяха дарени да красят „Къщата-музей Ваня Петкова" - домът на голямата българска поетеса в село Езерово в Източните Родопи.

При завръщанията си от Париж художникът Никола Манев често е посещавал къщата на поетесата. Манев е обожавал поезията на Ваня Петкова, като я е сравнявал с нещо „неземно". Никола Манев е споделял, че се е вдъхновявал от стиховете на Ваня Петкова пресъздавайки виденията си за Космоса, пустинята и безкрайността. Художникът е виждал в нейните рими своите пейзажи. Стиховете на поетесата Ваня Петкова неведнъж са звучали и на "Маневите тържества" в град Чирпан. Още приживе художникът имаше намерение да подари картина за дома на любимата му поетеса и това го стори неговият син - Александър Манев, който е приел това за свой дълг.

„Картините ми трябва да са прозорец към един по-добър свят", казваше баща ми. Смятам, че това благородно начинание да се превърне къщата на голямата българска и световно известна поетеса Ваня Петкова в музей е достойно, нужно и необходимо за историята на България и за поколенията, които трябва да знаят и да ценят своите творци", каза Александър Манев при връчване на дарението.

На този тържествен момент присъства и бившият кмет на град Първомай Ангел Папазов. Той бе близък приятел както с поетесата Ваня Петкова, така и с художника Никола Манев. „Ето, този жест събра двама вечни творци. Тези уникални картини обогатяват творческият дом на поетесата с един нов щрих от четката на художника. Произведенията на двамата невероятни артисти сега са слети в едно цяло което още веднъж потвърждава, че талантите не умират, те са вечни в техните творби", допълни Ангел Папазов, който преди години купи картина на Никола Манев и я подари на градското читалище.

Дарението бе прието от Оля Ал-Ахмед, дъщеря на поетесата, която се грижи и стопанисва „Къщата-музей Ваня Петкова".

„Къщата - музей Ваня Петкова" е един творчески оазис в Източните Родопи, където всеки почитател на изкуството може да дойде и да се наслади на поезия, картини и творчески дух.

 

Източник: ФАКТИ

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.