• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Граждани сигнализират за незаконно строителство на Рупите

Граждани сигнализират за незаконно строителство на Рупите

Там са изградени минерална баня, паркинг и заведение

/КРОСС/ Граждани сигнализираха, че без никакви документи са построени минерална баня, паркинг и заведение в местността Рупите. Те настояват за спешни проверки и моментално събаряне на обектите. От община Петрич обаче посочиха, че се търси законният начин това да се случи.

Сигналът за незаконно строителство е от местни жители. Те твърдят, че община Петрич действа неправомерно, като толерира незаконните обекти. „Общината строи без абсолютно никакви документи и разрешителни сгради, пътища, паркинги, абсолютно незаконни, няма документи", посочи Венцислав Танев.

„Другото фрапиращо нарушение е, че община Петрич взима неправомерно наем за тези конкретни постройки. Съответно паркингът е захранен с ток, това предполага преминаване на ел мрежа през няколко имота, абсолютно без никаква проектна документация, без никакви проекти и надзор", смята Крум Танев.

Два от обектите - минералната баня и заведението са построени още преди 20 години. За тях през 2004 година са издадени удостоверения за търпимост, които ги предпазват от премахване. През 2018-та тогавашният главен архитект на община Петрич поискал от съда въпросните удостоверения да отпаднат. Съдът обаче отхвърлил искането и така удостоверенията за търпимост важат и до днес. А обектите няма как да бъдат съборени.

„Няма логика общината да започне нова процедура и наново да издаде заповед по същите тези аргументи и отново да рискуваме тя да бъде отменена от съда. Най-разумното за е не да се издават нови заповеди по едни и същи аргументи, които да бъдат отхвърляни от съда, а да се съобразим с предвижданията на ОУП на общината, който ще бъде приет скоро. Ние определено мислим в посока там да бъдат вкарани точни и ясни правила за строителство в тази зона", уточни зам.-кметът на община Петрич Минка Салагьорова.

В отговор до NOVA от Дирекцията за строителен контрол посочват, че за въпросните обекти не са представени строителни книжа. Тъй като те са Пета категория по смисъла на ЗУТ, РДНСК възлага на общината да провери случая.

„Не държим на запазването на тези обекти, каквито внушения се правят. В предварителния проект на ОУП може да се види от всеки. Точно за този имот е дадена устройствена зона озеленяване. Отново ще ни бъде дадена възможност да проверим дали тези обекти ще са неподходящи по местоположение", каза още Салагьорова.

В края на 2019 година прокуратурата спря строежа на път в местността Рупите, след като се оказа, че той преминава през защитена територия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Всичко изградено там е в нарушение на закона. Черквата, сградите, ограждащите стени, паркинги и т.н. и т.н. са разположени в границите на пояс I на санитарно-охранителната зона на минералните извори в защитена местност Рупите (пояс I - за строга охрана непосредствено около водоизточника и/или съоръжението от човешки дейности, които могат да увредят ползваната вода; разрешават се само дейности, свързани с експлоатацията на водоизточника и/или съоръжението; достъп в пояс I имат само съответните длъжностни лица от експлоатиращата фирма и контролните органи.) Кръстът, който виждате на снимката, е изграден в границите на природната забележителност Кожух, а в природните забележителности се забраняват дейности, които могат да нарушат тяхното естествено състояние или да намалят естетическата им стойност.

10.08.2020 11:32:50

Анонимен

И защо гражданите ще сигнализират? Ония клатикрачоли от общината и съответните министерства вършат ли някаква работа или си клатят съдържанието на крачолите? Ето поради това са протестите!

09.08.2020 21:44:52

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.