• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Никола Стоянов: Ще е трудно рафинерията ни да се снабдява с различен от руския петрол

Никола Стоянов: Ще е трудно рафинерията ни да се снабдява с различен от руския петрол

/КРОСС/  България не може да продава руски петрол на трети страни. Това е категорично, но страната ни има право да продава на трети страни продукти, получени при преработката на руски суров петрол на територията на България. Това каза министърът на икономиката Никола Стоянов в предаването „120 минути“ по Нова телевизия.

Преработката на продукти в България ги прави български и европейски и по този начин имаме право да ги изнасяме, поясни икономическият министър.

Национализацията на „Лукойл“ според него няма да реши проблема с логистиката. „Много е трудно да бъде снабдявана рафинерията ни с друг петрол, различен от руския. Причината е, че тя се снабдява от Черно море. Притеснява ме, че ако се затвори рафинерията, ще има покачване на цените на горивата, защото ще трябва да ги снабдяваме отнякъде“, каза Стоянов.

По думите му много години не е помислено да се внася друг петрол, различен от руския.

Въвеждане на таван на цените на газа и петрола от Русия според Стоянов е неработещ механизъм, тъй като предлаганите граници от 275 евро са много високи за нас. „Аз лично като министър съм против такива административни мерки. Трябва да оставим пазара да работи“, заяви той.

Отстъпката от 25 стотинки за литър гориво е планирана до края на годината.

Той заяви, че е оптимист за икономиката на България заради големия интерес за инвестиции в страната ни. „Цените на енергоизточниците в България вече са под контрол и затова очаквам инфлацията да продължи да пада. Много разчитам на депутатите, дано да мине и на второ четене компенсацията на цената на тока над 200 лева. Желанието на правителството е, ако може да се въведе компенсация и за цената на газа“, заяви още Стоянов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Как така можем да внасяме петролни продукти от трети страни, а не можем да изнасяме за тях. Има една търговска практика наречена „бартер”, която не означава износ в буквалния смисъл. Хайде стигат ни затворените атомни блокове и ограниченията на селскостопанските ни продукти, които богатите могат да си ги субсидират, а ние не можем в същия размер, което си е чиста нелоялна конкуренция.

29.11.2022 11:01:09

Анонимен

Абе какво се правите на луди, рафинерията се снабдявала по черно море и това е причината нефта да е само руски, че едно време с танкери идваше нефт и от Либия и от Алжир пак през черно море. Жалки руски подлоги сте всички президентски министърчета.....

28.11.2022 11:14:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.