• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Проф. Иво Петров: Трябва да има автоматични дефибрилатори на повечето обществени места

Проф. Иво Петров: Трябва да има автоматични дефибрилатори на повечето обществени места

/КРОСС/ Автоматични външни дефибрилатори трябва да има на повечето обществени места - концертни зали, спортни стадиони, големи спирки на метрото и влаковете и в предприятията. Това заяви в БТВ „Тази сутрин" кардиологът проф. Иво Петров и обясни, че България е една от последните държави, които не отговарят на европейската директива, издадена през 2012 година, за т.н. позитивно законодателство.

Доскоро имаше страни, в които нямаше никаква наредба, има страни, в които има позитивна наредба и такива, където има наказателни. В България в Закона за здравето съществува един текст, който не само укорява, но е възможно да бъде поставен под отговорност човек, който не е специалист и използва машина, която може потенциално да има отношение към даването на първа помощ, добави проф. Петров. Според него цената на уреда не е причина той да не бъде масово разпространен. По думите му един подобен дефибрилатор струва около 3000 лв.

Кардиологът обясни, че автоматичните външни дефибрилатори позволяват спешна медицинска помощ да се оказва и от неспециалисти. Той даде пример със ситуацията с датския футболист Кристиан Ериксен, който получи сърдечен арест на терена. По думите му лекарите са го поели, след като е била извършена дефибрилация, което най-вероятно е спасило и живота му.

Такъв тип демонстрация има двоен ефект. Първо - обучаване на населението за действие с външен дефибрилатор, което е елементарно, но увеличава съзнанието на неспециалистите как да се действа. Така, случайни граждани спасяват случайни граждани, обясни той.

Проф. Петров разказа, че през 2013 година Националното кардиологично дружество и БЧК са направили няколко обучения при децата как се действа в такива ситуации. О думите му в Западна Европа подобен тип курсове са задължителни в часовете по физическо възпитание.

Миналата седмица внесох проект на наредба в Министерство на здравеопазването, която да позволи провеждането на такива курсове сред населението. Например, в Япония в предприятия и институции на всеки десет души трябва да има един обучен, който да действа с външен дефибрилатор и дава първа помощ, добави той. Проф. Иво Петров уточни, че по европейските стандарти на всеки 3000 души население трябва да има по един дефибрилатор.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.