• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Зелените коридори са жалък опит да се вдъхне доверие във ваксинационния процес

Зелените коридори са жалък опит да се вдъхне доверие във ваксинационния процес

/КРОСС/ Специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова критикува изпълнението на ваксинационния план у нас. Ваксинацията започна преди месец и половина, а информационната система за дистанционно записване още не сме я видели, изтъкна Петрова пред БНР.

„Жалките пиар опити със зелените коридори да се вдъхне доверие към ваксинационния процес - от една страна чудесно, всеки да пише в социалните мрежи колко добра е организацията в три от големите столични болници - чудесно. Но какво правим с останалото население? Какво правят хората във Видин, в Айтос, в Свиленград, където няма зелени коридори?"

„Живеем в едно много сбъркано общество с неправилно поднесена информация. Липсата на електронно здравеопазване си каза своята дума. Отивате на ваксинационен коридор, зелен коридор - никой там не може да види вашата здравна история, разчитат да си носите разпечатаните епикризи. Всички знаем, че поради липсата на стандарт в България медицинската документация се пише не с оглед състоянието на пациента, а с оглед изискванията на Здравната каса", коментира адвокат Петрова в предаването „Преди всички".

Хората се оплакват, че не са получили информация. При наличие на три регистрирани ваксини - всяка със своите качества и недостатъци, лишаваме гражданите от възможност да изберат заедно с техните лични лекари или лекари, които ще проведат ваксинацията, кое е най-доброто за тях, подчерта Петрова.

Не видяхме нормалност в процеса по ваксиниране, заяви Мария Петрова.

„Не видяхме абсолютно никаква грижа за хората с редки заболявания, за хората с хронични заболявания. Видяхме поляризиране на обществото на умни, красиви, далновидни хора, които са успели да се ваксинират и такива, които смятат, че ще бъдат чипирани, с променено ДНК и какво ли още не, в другата крайност. Не видяхме нормалност в този процес."

Относно допълнителните такси, изисквани от личните лекари за поставяне на ваксина Мария Петрова е категорична, че имунопрофилактиката по закон не се заплаща от бюджета на НЗОК. Тя припомни, че бе договорен бюджет за общопрактикуващите лекари за извършването на дейността по имунизациите.

Голяма част от личните лекари не издават касови бележки, чисто практически е така, уточни Петрова.

При нарушени пациентски права, включително икономически, органът, който осигурява контрол, е ИА „Медицински надзор". Те провеждат формални проверки по документи, не на място, и дори да се установи нарушение, това ще бъде категоризирано като дребен пропуск в работата на личния лекар, обясни адвокат Петрова.

„И ако става въпрос за касов бон от 4 лева, дори да се издаде наказателно постановление в тази посока, че някой е нарушил правата на пациента, твърде вероятно е то да е отменено от съда поради маловажност, не само защото сумата е малка, а защото това е изключително дребен пропуск в цялата организационна работа на личните лекари, където отново потърпевши се оказват пациентите."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Пълен провал, никаква организация, пълен хаос! ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ ....

03.03.2021 19:58:00

Анонимен

Мариийче,и ти ли започна да ръсиш простотии ? Какъв ти е проблемът-записват се разни лумпени и не отиват да се ваксинират ,когато им дойде редът.Какво да правят с ваксините ,ако няма такива зелени коридори с желаещи да се ваксинират ?Да изхвърлят ваксините ли предлагаш ?

03.03.2021 14:16:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.