• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Мария Петрова: При задължителна ваксинация очаквам лавина от дела

Мария Петрова: При задължителна ваксинация очаквам лавина от дела

/КРОСС/ „Очаквам лавина от дела и недобра реакция от обществото.“ Това коментира пред БНР специалистът по медицинско право адвокат Мария Петрова по темата със задължителната ваксинация.

В Италия и Франция медиците се вдигнаха на бунт, защото отказаха те да са таргет групата, която подлежи на задължителна ваксинация, каза адвокат Петрова. 

Сама по себе си тезата, че ще хвърляме ваксини, не е условие някой да се ваксинира, смята тя.

Относно предлагането на стимули и рестрикции за ваксинация Петрова заяви, че от правна гледна точка е много странно да се обвързва със стимули и рестрикции нещо, което не е задължително.

Това, че не сме успели като експерти, лекари и общество да убедим някого, не може веднага да бъде решавано по най-лесния начин, категорична е Мария Петрова.

„Хайде сега ще ви дадем още 2 дни отпуск или 200 лева над заплатата. Това е въпрос на свободен избор. Още по-страшното е когато този свободен избор бива по някакъв начин ограничаван или вземан под някаква рестрикция – примерно можете да работите в заведение за обществено хранене, само и единствено целият персонал е ваксиниран.“

„Нека да помислим трезво – по този начин не повишаваме доверието на обществото. Ние или ги заплашваме, или ги „купуваме“.

Специалистът по медицинско право отбеляза, че казуси идват най-вече от работодатели, които се опитват да принудят персонала да се ваксинира.

„С влошаване на отношението към хора, които са една идея по-резистентни в тази посока – дали по свои съображения, дали по медицински причини без значение.“

По друга гореща тема - размяната на реплики между здравния министър д-р Стойчо Кацаров и „Пирогов“ Мария Петрова изтъкна, че „след скандалите с трансплантациите, сега това тотално разрушава доверието между лекари и пациенти“.

Източването на Здравната каса е престъпление и документна измама, уточни адвокат Петрова. Според нея от „Пирогов“ идват разнопосочни и объркващи сигнали.

Мария Петрова коментира поставяния знак на равенство между контрола и репресията и определи ситуацията като „грозна“.

Медици протестират пред „Пирогов“ в защита на отстранения директор Асен Балтов Снимка: БГНЕС

Казусът „Пирогов“ е интересен, защото почти няма болница, в която да не се случват документни измами, подчерта Петрова.

Документните престъпления в болниците са ежедневие, подчерта Мария Петрова. По думите й нямаме електронно здравеопазване и стандарт, по който да се води тази медицинска документаци

„И всеки във всякакъв момент може да я подмени, допише, изгуби, да напише това, което той е преценил за важно и да пропусне друго“, изтъкна Мария Петрова.

Адвокат Петрова не изключва възможността да има фалшифицирани документи от „Пирогов“.

Детайлите на този казус трябва да коментира прокуратурата на първо място, смята Мария Петрова.

„Едно такова разследване ще е бавно, ще е тегаво, но отговори на всички тези въпроси, които обществото си задава, ще получим от прокуратурата.“

Петрова е на мнение, че като общество трябва да си дадем ясна сметка защо сме на първо място по хоспитализации и защо финансираме само и единствено болничната помощ, а страда извънболничната.

„Имаме изначално сгрешен механизъм.“

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Истина е, че здравния механизъм е грешен. Най-трагичното е, че в този кюп се омесват преобладаващата част от честните и всеотдайни лекари и такива крадливи, за които хипократовата клетва няма никаква стойност и дори го заявяват най-безочливо в името, че медицинските услуги трябва да се заплащат.

20.07.2021 00:11:53

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.