• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Зам.-министър на МВнР: България ще получи помощ за настаняване на украинските бежанци

Зам.-министър на МВнР: България ще получи помощ за настаняване на украинските бежанци

/КРОСС/ На този етап не се планира да бъде предоставена военна помощ на Украйна. Това каза заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова в предаването „Говори сега" по БНТ. Тя заяви, че няма информация българската позиция да е променена към момента. На разговора на премиера Кирил Петков с президента Володимир Зеленски вчера е потвърдена готовността за оказване на хуманитарна помощ, посочи Петрова.

Ефектът от икономическите и финансови санкции от страна на Запада върху Руската федерация ще се проявяват тепърва, заяви Петрова. „Пренасочването на търговия и икономически връзки отнема време и ресурси. Има сериозни нарушения в процесите на транспорт и търговия от страна на Русия", посочи тя.

Категорично решение за затваряне на европейските пристанищата за руски кораби все още не е взето. Тази санкция ще бъде дискутирана отново в следващите дни, заяви заместник-министър Петрова.

Хората от консулските служби, дипломатическите представителства и ситуационния център работят непрекъснато с оглед оказване на помощ на българските граждани в Украйна. Откриването на редовни автобусни линии от Украйна ще евакуират бежанци през Румъния, включително към България, коментира Петрова.

България ще получи помощ от Агенцията за бежанците в Женева, за да осигури настаняването и интеграцията на бежанците, каза още Велислава Петрова.

На Съвета по правата на човека, в който тя е взела участие, е било показано единство.

От 1 март от страна на Великобритания бе приета инициатива, подкрепена от всички държави членки на ЕС, да започне процес като част от Съвета на Европа, който да разглежда нарушенията на правата на човека, случвали се след 2013 г. в Украйна, независимо кой е извършителят.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.