• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Проф. Пенка Петрова: Ваксината за COVID-19 вероятно ще дава дълготрайна защита

Проф. Пенка Петрова: Ваксината за COVID-19 вероятно ще дава дълготрайна защита

/КРОСС/ Ваксината за COVID-19 вероятно ще дава дълготрайна защита, може и за цял живот, смята проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН. Тя коментира още, че ваксината няма противопоказания, тъй като клиничните тествания от трета фаза трябва да са проведени и при рискови групи - бременни, малки деца, възрастни хора и хора с различни хронични заболявания. Няма такива индикации засега и вероятно всички ще могат да се ваксинират, допълва проф. Петрова. Тя уточни, че първите, които ще получат ценния медикамент вероятно ще бъдат хората на първа линия - лекари, учители и хората в рисковите групи и тези с хронични заболявания.

Проф. Пенка Петрова е категорична, че стаден имунитет може да се постигне само и единствено с ваксина. Преболедуването има много неизвестни. Не е ясно как ще се развие заболяването. Имунният отговор при някои пациенти довежда до много лоши последици, допълва тя.

На въпрос дали ваксината ще ни защитава от тежко боледуване или въобще от заразяване, проф. Петрова казва, че ваксината ще ни защитава изцяло. „Принципът на действие на ваксината е организмът да се срещне с вирусните антигени, да се обучи имунната система да ги разпознава веднага и да ги унищожава, коментира тя.

По повод скептицизма у много хора за бързото създаване на ваксината за COVID-19, проф. Петрова заяви, че ако препаратите преминат всички одобрения и получат разрешение за поставяне от регулаторните органи, те ще бъдат напълно безопасни.

Относно ваксинационния план, който страната ни трябва да изготви, проф. Петрова коментира, че той трябва да се разработи предварително. Особено за ваксини, които имат нужда от специално съхранение, подготовката трябва да е навреме. Трябва да се купи техника за съхранение, да се направи план за ваксиниране. Сигурно в София в началото хората ще бъдат ваксинирани на едно или две места, но вероятно в някакъв момент ще има организация и в цялата страна, казва проф. Петрова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.