• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Петър Мутафчиев: Трудно може да се каже, че частичното приемане в Шенген може да се определи като успех

Петър Мутафчиев: Трудно може да се каже, че частичното приемане в Шенген може да се определи като успех

/КРОСС/ Бихме оценили като успех цялостното ни приемане в Шенген. Трудно може да се каже, че частичното приемане може да се определи като успех, още повече като се поставят подобни условия за засилване контрола по границите. Това каза бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев в предаването „Говори сега" по БНТ.

В договореностите с Австрия нямаме ясно поет ангажимент кога ще бъдем приети в Шенгенското пространство, коментира той. „Ако внимателно проследим събитията, които предстоят в Съюза, ще разберем, че това няма да стане през 2024 и може би много трудно ще стане през 2025 г. Предстоят ни европейски избори и надали старата Комисия ще поеме ангажимента да решава въпроса с Шенген на България и Румъния", коментира Мутафчиев.

Той отбеляза, че следващото председателство на Европейската комисия е на Унгария и че тя има особено отношение към мигрантските процеси и ограничаването им към вътрешността на Европа.

По думите му засилените проверки по границите започват да затрудняват превоза на товари чрез сухопътния транспорт.

От 2024 г. влиза задължителна либерализация на пътническите превози при БДЖ. Според Петър Мутафчийски това е можело да се случи още през 2022 г.

„Обществената услуга е условието, което държавата поставя. Държавата трябва да реши до кои гари трябва да пътуват влакове, какви влакове трябва да пътуват и с каква честота", обясни той.

Условията за либерализацията трябва да дадат гаранция на българските граждани, че те ще имат сигурен транспорт. „Т.е. да имат достатъчно бази за ремонти компаниите, които ще участват, да имат добра организация, да бъдат поставени условия за подобряване на услугата", изброи Мутафчийски.

БНТ, „Говори сега"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.