• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Петър Петров: Имаме сериозни притеснения, във връзка с това, колко ще струва новата ядрена енергийна мощност

Петър Петров: Имаме сериозни притеснения, във връзка с това, колко ще струва новата ядрена енергийна мощност

/КРОСС/ Снощи народният представител от "Възраждане", Петър Петров коментира темата, свързана със стойността на изграждането на новата ядрена енергийна мощност на територията на АЕЦ Козлодуй, във връзка, с която е подписано споразумение от управляващата сглобка.

"Изразиха се значителни притеснения в провелата се дискусия, относно това, колко ще струва новия блок 7, който следва да бъде изграден в АЕЦ Козлодуй и във връзка с който е подписано споразумението. Нашите притеснения са, че това може да струва над 20 или, може би, 30 млд. долара. Отделно, че в споразумението ясно е посочено, че предметът му, посочен в чл.8 от него е само желанието на САЩ да развива възможностите на конкретна американска банка и на американските финансови институции. Темата за харченето на 20 или 30 милиарда долара от джоба на българския данъкоплатец е изключително важна. Винаги съм бил против, такива теми да минават експресно и скорострелно, без народните представители да са имали възможност да вземат мотивирано решение, от една страна и от друга - без българските граждани да знаят, какви огромни суми се харчат от тяхно име от мнозинството, което приема съответните закони", заяви народният представител от "Възраждане", Петър Петров.

Той посочи още, че е прегледал доклада на проведеното вчера следобед заседание на парламентарната Комисия по енергетика, във връзка със съответния Законопроект, но той е по-скоро лаконичен, само в размер на страничка и половина и е внесен едва в 8:37 тази сутрин в деловодството на Народното събрание.


"Този доклад би следвало да бъде много обемен и по-ясен, за да могат народните представители да имат възможност, преди приемането му на второ гласуване, да могат да вземат обосновано и мотивирано решение, дали да одобрят харченето на тази огромна сума, директно измъкната от джобовете на българските данъкоплатци. Член единствен на Законопроекта следва да е много по-ясен. Доколкото максимално лаконично и обрано са се опитали вносителите, да не посочат точно, какъв е предметът на споразумението, все пак можеше да бъде описано, че ще се построи само един нов ядрен реактор, да се посочи каква ще е неговата мощност, да се посочи поне предполагаемия размер на стойността за неговото изработване, да бъде сложена нейна горна граница и дори ако щете, да бъде посочено, къде точно ще се складира отработеното ядрено гориво от тези американски ядрени реактори, ако те бъдат гласувани, защото всички знаем, че САЩ не допускат на тяхна територия да се складира отработено ядрено гориво", заяви още Петър Петров от парламентарната трибуна.

Той посочи, че именно за българските граждани трябва да са наясно, какво ще се случи с техните, около 30 милиарда лева и дали са съгласни, парите им да бъдат изхарчени чрез неясно споразумение със САЩ, подписано от министър-председател в оставка и одобрено само от евроатлантическото мнозинство в Народното събрание.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.