• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Проф. Христо Пимпирев: Можем да се похвалим с една успешно завършена 32-ра българска антарктическа експедиция

Проф. Христо Пимпирев: Можем да се похвалим с една успешно завършена 32-ра българска антарктическа експедиция

/КРОСС/ Можем да се похвалим с една успешно завършена 32-ра българска антарктическа експедиция и изпълнена мисия, обяви ръководителят й проф. Христо Пимпирев.

След 40 дена мисия, втората полярна мисия на нашия български военно-изследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий" се готви да вдига котва и да отплава към континента, обясни проф. Пимпирев. По думите му сред най-големите постижения е почти завършената научна лаборатория, за която са пренесени 80 тона материали.

Завършени са и 12-те научни проекта, които се изпълняват по Националната програма за полярни изследвания. Христо Пимпирев отчете и че учените са работили в доста тежки условия - неблагоприятно море и ледова обстановка.

Подпомогнахме и много чуждестранни експедиции, допълни проф. Пимпирев. На нашата база и в момента работи един турски учен. Работиха португалски учени, един учен от Великобритания, наши учени работиха в турска експедиция. Научно-изследователският ни кораб помогна изключително на испанската полярна програма, освен с превозването на материал за техните бази „Хуан Карлос Първи" и „Дисепшън", помогна и с откриването на полуостров Байес на полеви лагер, в който освен 10 испанци работят и двама български палеонтолози.

Имахме много изненади, които ще отличат тази експедиция от останалите - например оказването на помощ в беда на една ветроходна яхта на излизане в пролива Бигъл, намирането на останките на разбил се аржентински самолет преди 48 години на Бърнард пойнт от наша полева група, които сега ще бъдат предадени на чилийските военноморски сили. Имаме изключителна благодарност от близките на загиналите 14 аржентинци.

С кораба се включихме изключително успешно в цялата международна програма за изучаване на континента.

Ние сме една уважавана полярна нация, каза още проф. Христо Пимпирев. Всички ни гледат с уважение и възхищение, защото много от тези нации са откривали континенти, ние не сме съществували като държава, а в момента им оказваме помощ и сме абсолютно равни с тях.

При отплаването на военно-изследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий" кораб от о-в Ливингстън към протока Дрейк, командирът капитан втори ранг Николай Данаилов благодари на екипажа за всеотдайността и екипната работа.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.