• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

168 учени от БАН също искат оставката на кабинета и подкрепят протестите

168 учени от БАН също искат оставката на кабинета и подкрепят протестите

/КРОСС/ В отворено писмо до медиите учени и специалисти от Българската академия на науките /БАН/ изразяват публично подкрепата си за продължаващите вече повече от месец протести срещу управлението на страната. Писмото е подписано от 168 учени от различни институти на БАН.
"Задълбочаващият се управленски произвол на правителството застрашава самите устои на държавата ни. Некомпетентните и корупционни практики на конюнктурната коалиция доведоха България до самото дъно на всички обществени и статистически оценки. Намаляващият ни народ, с най-ниска продължителност на живота в Европа и най-висока смъртност в света, е поставен в условия на повсеместна корупция и феодално-олигархични зависимости.", пишат в писмото си учените.

И още:

"Автократично-мутренският стил на разпореждане с човешките и материалните ресурси на страната придоби статуса на социална, икономическа, финансова политика.

За броени минути конституционно най-високопоставената фигура на държавата - председателят на Народното събрание може да бъде изхвърлена без коментар и заменена с фигурант, за когото личното достойнство е непознато чувство. Върховете на властта се изпълниха с некомпетентни, безчестни, парично зависими партизани.

Основният политически инструмент, Държавният бюджет, години наред се прави „копи-пейст", с умишлени излишъци - за да се крадат „законно". Стотици милиони лева народна пара се раздават според конюнктурни интереси и без парламентарен контрол. Бюджетът за здравеопазване се увеличава ежегодно с цел да бъдат присвоявани милиарди, а здравният статус на населението се влошава. Здравеопазването е в кадрови колапс, недостигът на квалифицирани медицински специалисти вече заплашва общественото здраве с катастрофа.

Европейските фондове се разпределят по партийни и корупционни схеми, разходват се безотговорно и пълнят партийните каси. Строят се най-скъпите, опасни и некачествени пътища, разпадаща се инфраструктура и спортни съоръжения, на които никой не спортува. Въпреки ниския корпоративен данък инвеститорите не рискуват парите си в условия на корупция и рекет.

Образованието е в безизходица - функционално неграмотните деца вече доминират. Главоломно оредяват специалистите във всички сфери. Научният труд се цени по-ниско от хигиенния. Отношението към водещия научен, духовен и експертен център на България - Българската академия на науките е унизително. Неглижира се развитието на науката и иновациите като условие за икономически напредък на страната. Обществените науки са замърсени от толерираното присъствие на придворни продажници с научни титли.

Съдебната власт е ратай на изпълнителната. Държавното обвинение, Прокуратурата, безсрамно и нагло изпълнява политически поръчки и охранява престъпни практики. Полицаи бият деца и се гаврят с момичета.

Средствата за масова информация са превърнати в трибуни за манипулации, потънали в насилието на цензурата и аморалността на автоцензурата.

Никой не вярва, че това правителство е способно да организира избори без огромно количество "купен вот", „невалидни бюлетини", „мъртви души" и „екскурзианти".

Некомпетентното управление на COVID-инфекцията заплашва да се превърне в поредна катастрофа. Не се изпълнява „Националния план за подготовка за пандемия", а държавата е вкарана в хаос с неадекватни, взаимно противоречиви и нарушаващи законите заповеди. Когато няма болни, се въвеждат разрушаващи икономиката карантини, всява се паника, игнорират се специалистите. Когато опасността се засилва, активизира се прилагането на незаконно лечение, финансови трикове и фалшива статистика.

ПОВЕЧЕ ТАКА НЕ МОЖЕ!

Когато властта е потъпкала морала и всички обществени ценности и чрез институциите арогантно упражнява произвол, Гражданското неподчинение е единствената законна форма на обществено поведение.", завършва писмото на учените от БАН. Те изрично подчертават, че това не е официална позиция на институцията, а на всеки учен поотделно, който е положил подписа си под писмото.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Пълна отврата от българския политически живот и корумпирана журналистика! Стоян Мавродиев дава изявления, че няма никакъв имот в Гърция, а неизвестен анонимен твърди, че бивш депутат /Ламбовски/ е разказал подробна история /вж. по-долу/. Т.е. един от двамата лъже та се къса /има поговорка, но не искам да обидя никого, пък и лъжата в случая надминава всичко въобразимо/. Висш държавен чиновник срещу бивш депутат: егати политическия елит!

13.08.2020 20:32:17

Анонимен

Пълна отврата от българския политически живот и корумпирана журналистика! Стоян Мавродиев дава изявления, че няма никакъв имот в Гърция, а неизвестен анонимен твърди, че бивш депутат /Ламбовски/ е разказал подробна история /вж. по-долу/. Т.е. един от двамата лъже та се къса /има поговорка, но не искам да обидя никого, пък и лъжата в случая надминава всичко въобразимо/. Висш държавен чиновник срещу бивш депутат: егати политическия елит!

13.08.2020 20:32:16

Анонимен

Пълна отврата от българския политически живот и корумпирана журналистика! Стоян Мавродиев дава изявления, че няма никакъв имот в Гърция, а неизвестен анонимен твърди, че бивш депутат /Ламбовски/ е разказал подробна история /вж. по-долу/. Т.е. един от двамата лъже та се къса /има поговорка, но не искам да обидя никого, пък и лъжата в случая надминава всичко въобразимо/. Висш държавен чиновник срещу бивш депутат: егати политическия елит!

13.08.2020 20:32:15

Анонимен

Отново Винету дава наставления за развитието на науката в България! О свещена простота! /по-точно е да се каже "простотия", но се придържам към класическия цитат/.

12.08.2020 23:14:46

Винету

Нали няма как с този стар и изтъркан аргумент да обясните защо БАН не се самоиздържа с работата,която извършва. Докога ще съществува като цирей.И с блюдолизничене не става,защото президентска република в България няма да има нито ден.

12.08.2020 16:05:42

Анонимен

Г-н Борисов, моля Ви подайте си оставката. Обичам Ви искрено, така както само ТКП го може и затова не желая да приключите живота си като Кадафи преди да бъде убит от тълпата или пък като Чаушеску - разстрелян на стената след присъда на извънреден съд, да не говорим пък за Мусолини дето първо го убиха, а после в центъра на Милано обесиха с главата надолу. Ако не Ви се маха от МС, тогава последвайте примера на Фюрера в бункера дето първо искаше да се гръмне, но не събра кураж и глътна ампулата с цианкалия. А като се оттеглите доброволно имате шанс само да ви осъдят най-много на 30 години, което е нищо за левент като Вас, вместо да Ви обесят на "Орлов мост". А в затвора ще можете да проявите всичките си качества, с които блеснахте пред баварския, полския и унгарския Ви колега. Е, най-много там да се получи по-скоро като при кмета на Симитли, ама от това не се умира, особено пък премиер с опит и в това отношение...

12.08.2020 03:00:05

Родолюбив български журналист

Работя в БиТиВи и с цялото си сърце подкрепям протестите на български народ срещу корупцията на Бойко Борисов. Съвестта ми и стремежа къв разкриване на истината ме кара да ви информирам за истинските факти около така раздухания по медиите случай, в който бяха замесени Христо Иванов, Димитър Ламбовски и Младен Михалев-Маджо. Вчера, 10.08.2020г. към нашата телевизия се обърна бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски с намерение да разгласи случай на изключително тежка корупционна схема с участието на Стоян Мавродиев (бивш председател на Комисията по финансов надзор) и премиера Бойко Борисов. Фактите, които г-н Ламбовски подробно разкри на нашия телевизионен екип бяха следните: – през 2015г. Стоян Мавродиев в качеството си на председател на Комисията по финансов надзор буквално проспива сигналите за започналото разграбване на КТБ от страна на най-големия длъжник н бнката по това време Делян Пеевски, след което КТБ беше фалирана и разграбена изцяло в полза на Пеевски и подставените му лица; – през 2016г. Стоян Мавродиев (все още Председател на комисията по финансов надзор) е купил от Димитър Ламбовски две къщи, построени от Ламбовски в с.Посиди, което се намира в най-южната част на полуостров Касандра, който е първият ръкав на Халкидики, Гърция. Всяка от къщите е с площ над 500 кв.метра и са изградени в дворно място повече от 3,5 декара точно на скалите над морето. Всяка от къщите е обзаведена изключително луксозно, с басейни в дворовете пред тях и са с цена по 2-2,5 милиона евро. Къщите са закупени от Стоян Мавродиев чрез подставено лице – кипърската фирма „Вердаско“, но парите са преведени от Стоян Мавродиев по банковите сметки на продавача Димитър Ламбовски. Той притежава и запис с гласа на Мавродиев който уговаря точно тези подробности по покупката на двете къщи. Нещо повече, при сделката самият Стоян Мавродиев лично е казал на Димитър Ламбовски, че купува двете къщи – едната за Мавродиев и втората за тогавашния министър-председател Бойко Борисов, като парите за покупката са дадени от Делян Пеевски като отплата за изключителната роля и заслугите на Стоян Мавродиев и Бойко Борисов при фалита на КТБ, при който стотици милиони бяха буквално подарени на Пеевски и неговите фирми-длъжници; – през 2017г. Стоян Мавродиев напусна Комисията по финансов надзор и оглави държавната Българска банка за развитие (ББР), в която единствен акционер е българската държава, чийто ръководител е именно министър-председателят Бойко Борисов. След създаването на тази банка до ден-днешен най-големият кредитополучател за кредити над 500 милиона лева е Делян Пеевски и негови подставени лица и търговски дружества. Друг голям кредитополучател за над 60 милиона лева е Младен Михалев-Маджо и негови подставени лица и търговски дружества; – в момента Стоян Мавродиев живее в едната от къщите в Гърция, като предвидливо е изнесъл оттам целия си автопарк, включващ най-скъпи марки автомобили „Майбах“, „Мерцедес“, „Ферари“, „Порше“ и други. В същата къща през миналата седмица е пребивавал и Младен Михалев-Маджо. Тези факти могат да бъдат потвърдени от гръцките граждани, които се грижат целогодишно за поддръжката на тези къщи; Всички тези факти Димитър Ламбовски се съгласи да разкаже пред камерата на живо днес, 11.08.2020г. в сутрешния блок на предаването „Тази сутрин“, като щеше да подкрепи думите си с документи за продажбите и с аудиозапис на разговорите си със Стоян Мавродиев. За съжаление, непосредствено преди предаването в БиТиВи бхме информирани от Димитър Ламбовски, че е подложен на страхотен натиск от страна на Стоян Мавродиев да не участва в това предаване, като дори в натиска срещу Ламбовски е бил включен и Младен Михалев-Маджо, както и е имало обаждане и от Бойко Борисов, поради което Ламбовски се страхувал изключително много да разказва пред медиите за този случай. Въпреки това, предвид изключителната серизност на този случай, разкриващ изцяло невероятната дълбочина на корупцията на Бойко Борисов и неговото обкръжение, срещу която отчаяно се борят протестиращите български граждани, смятам, че е редно вие като водещ журналист да дадете гласност на този случай, който може би е първият, в който има заплашен непосредствен свидетел на корупционните схеми на най-видните представители на ГЕРБ и ДПС. С това може би ще се даде подкрепа и нов тласък на протестите за оставка на Бойко Борисов и неговото прогнило правителство, тъй като активното мероприятие на правителствените служби със записа на Христо Иванов и Димитър Ламбовски на Орлов мост вечерта на 09.08.2020г. очевидно постига целта си и сериозно деморализира и разединява протестиращите български родолюбци. Пожелавам успех в общата борба за бъдещето на България!!!

12.08.2020 02:07:21

Анонимен

Към Анонимния отпреди един час: Явно сте много начетен, чел сте освен "Винету" и "Поразяващата ръка", а може би - и цялото творчество на Карл Май! В науката има международни критерии, но явно те са извън Вашата ерудиция - имате си собствени критерии, вероятно създадени в Университета на Полски Тръмбеш или на Горен Дъбник /с цялото ми уважение към тези две селища/.

11.08.2020 18:01:51

Анонимен

А безделниците от БАН какво постигнаха . Абсолютно нищо. Не крадене,а прибиране на заплати срещу нищо.

11.08.2020 16:37:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.