• 02 Дек 2021 |
 •  USD / BGN 1.7287
 •  GBP / BGN 2.3010
 •  CHF / BGN 1.8757
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София -2°C

МЗХГ представи прогреса по ПРСР 2014-2020 и етапната готовност на стратегическия план на бранша и ЕК

МЗХГ представи прогреса по ПРСР 2014-2020 и етапната готовност на стратегическия план на бранша и ЕК

/КРОСС/ Напредъкът в изпълнението на прилагането на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 беше представен по време на 17-тото заседание на Комитета за наблюдение на програмата.

Всички мерки, които се управляват от Държавен фонд „Земеделие" и Управляващия орган на програмата, за които тече работа по прием, оценка и договориране през настоящата година и от началото на прилагането на ПРСР 2014-2020, бяха представени пред участниците от българския сектор, както и предствители на Европейската комисия.

„Общо разплатените средства по програмата са повече от 3,653 млрд. лева, като усвояването е 64,5%, спрямо целия бюджет - над 5,662 млрд. лева" обяви заместник-министърът и ръководител на Управлвяващия орган Георги Събев. По информация на Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ) няма риск от загуба на средства по правилото N+3. От фонда поясниха, че са отчетени забавяния по реализацията на проектите, но са предприети мерки и голяма част от тях са преодолени. Те подчертаха, че се работи максимално усилено по приключване на проектите в заложените срокове. „Поставили сме си високи цели и полагаме всички усилия да отговорим на обществените очаквания от нас", увериха от фонда.

Планира се мерките от Националния стратегически план, в пълния им вид, да бъдат представени до две седмици, на следващото заседание на тематична работна група, стана ясно още по време на заседанието на комитета. До момента работната група е разгледала всички предложения за интервенции по Първи стълб на Общата селскостопанска политика, като са отразени и направените бележки.

„Има разработена секторна интервенция за маслодайната роза, която ще даде и хоризонтално отражение в други мерки. Създадена е и цялостна стратегия за лозя и вино, като са предвидени в нея да действат 5 мерки. На следващо заседание на тематична работна група да представим цялостната ПРСР за новия програмен период", информира заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев.

„Готови сме и с петте интервенции, свързани с трансфер на знание, като сме разписали и система за знания и иновации", съобщи още Гечев. Той уточни, че са разработени и всички секторни политики извън Първи и Втори стълб от Националния стратегически план. Разработени са и 5 варианта за въздействието на таваните на директните плащания.

Аграрният заместник-министър посочи, че предстои да бъдат финализирани текстовете по всички интервенции, финансовия план и екологичната оценка. „До Коледа ще имаме готов Стратегически план. След това продължава процедурата с изпращане на драфт към Европейската комисия", обясни Гечев. И уточни, че темпът на работа по него е на нивото и на другите страни членки. Очаква се до края на следващата седмица и оценката на финансовите инструменти.

В рамките на дискусията бе поставен въпросът за възможна промяна на Стратегическия план предвид очакваното сформиране на Народно събрание. „Имаме гъвкавост, ако има необходимост от промени могат да бъдат направени", посочи заместник-министър Гечев. Той уточни, че е направена матрица, която може да бъде изменяна, а и представянето на Стратегическия план зависи от съществуването на работещ парламент. По думите му процедурни действия по документа могат да се правят и след Нова година.

Комитетът одобри и критериите за подбор на проектни предложения по подмярка 2.1.1 за определяне на консултантски компании, които да подпомогнат младите земеделци. Беше приета и Индикативната годишна работна програма за 2022 година.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

сега сме края на 2021 тод!

20.11.2021 17:02:38

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2021 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.