• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Създадоха разтворими в морска вода пластмасови пликове

Създадоха разтворими в морска вода пластмасови пликове
Те са изработени от материал, който по своята текстура не се различава от обикновения полиетилен

/КРОСС/ Японската корпорация "Mitsubishi Chemical” е разработила пластмасови пликове, които могат напълно да се разтворят в морска вода, съобщи японската обществена телевизия.

Пликовете са изработени от специален материал, който на пипане и по своята текстура не се различава от обикновения полиетилен. Той съдържа захарна тръстика. Според японската компания, такива пликове могат да се разложат напълно в морската вода в рамките на само една година.

От "Mitsubishi Chemical" са убедени, че разработката ще помогне в борбата за намаляване на пластмасовите отпадъци в моретата и океаните. В момента компанията подготвя масово производство на тези торби в сътрудничество с националните компании.

От 1 юли тази година във всички магазини в Япония трябва да се плаща за пластмасовите торби за покупки. Според японските власти, тази мярка трябва да помогне за съкращаване на обема на пластмасовите отпадъци в страната и по крайбрежието ѝ. 

Магазините са длъжни да предлагат на клиентите и безплатни пликове, изработени от биоразградими растителни влакна. Гражданите са призовани също да ходят за покупки със собствени чанти с цел намаляване на обема на използваните пластмасови пликове.

По данни на ООН, на Земята всеки ден се произвеждат около 300 милиона тона пластмасови отпадъци, като приблизително 8 милиона тона от тях попадат в Световния океан. Там той се превръща в микропластика, поглъщана от рибите, мекотелите и китовете, което вече е глобален проблем. Правителството на Япония разработва мерки, които до 2050 г. да изключат напълно възможността от територията на страната в океана да попаднат пластмасови отпадъци.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.