• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Кога любими плодове сa опасни за здравето – с изключение на един

Кога любими плодове сa опасни за здравето – с изключение на един

/КРОСС/ Плодовете при определени условия могат да навредят на организма. В какви случаи това се случва изброи пред радио "Спутник" д-р Рима Мойсенко, главен лекар на клиниката по естетична медицина "Риммарита", терапевт, диетолог.

На първо място, опасността представлява фруктозата, която е част от сладките плодове. Това е монозахарид, чиято прекомерна консумация води до повишаване на нивата на холестерола в кръвта, образуване на токсични висцерални мазнини и метаболитни нарушения. Захарният диабет може да се превърне в една от сериозните последици от злоупотребата със сладки плодове, предупреди лекарят.

От този всесезонен плод не се пълнее, той гони и депресията

„На първо място, трябва да избягваме презрели и меки плодове: те съдържат най-голямо количество фруктоза. Няма значение какъв вид плод е: ако е твърде мек, тогава този плод е лош, "обясни тя.

Според лекаря трябва да отдадете предпочитание на твърдите плодове, които съдържат малко сок.

Яденето на екзотични плодове, необичайни за тялото, дори и в твърдо състояние, може да доведе до алергични реакции, продължи Мойсенко. В този смисъл, според нея, "на последно място" сред всички плодове, които можете да си позволите, трябва да поставите киви, ананаси, банани и манго.

Диетологът също не препоръчва да се увличате с плодове, които могат да предизвикат повишена ферментация в организма, например цитрусови плодове. Според нея същото свойство притежават много плодове: грозде, касис и по-специално цариградско грозде.

За хората, които имат проблеми със стомашно-чревния тракт, е по-добре да откажат плодовете и плодовете изобщо, смята Мойсенко. Те могат да ядат не повече от две ябълки и една жилава круша на седмица, каза тя. Малко количество фурми, според нея, също не би трябвало да навреди много.

"Той има шесткомпонентна система на витамин С, която съдържа огромно количество биофлавоноиди и пектини. И тези киселини са невероятни, особено за възрастни хора и хора с ниска киселинна активност в стомаха", каза диетологът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.