• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

9% ДДС за олио и 0% за брашно предлагат от земеделската комисия

9% ДДС за олио и 0% за брашно предлагат от земеделската комисия

/КРОСС/ Намаляване на 9% на ДДС за слънчогледово олио, плодове и зеленчуци, предлагат председателят на Комисията по земеделието, храните и горите на Народното събрание Пламен Абровски и негови колеги народни представители от „Има такъв народ“.

Предложението беше внесено преди второто гласуване на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и предвижда плодовете, зеленчуците и олиото да бъдат включени в обхвата на разпоредбата за намалена данъчна ставка в размер на 9% в Закона за данък върху добавената стойност.

В мотивите се посочва, че в условия на непредвидим в развитието и по размерите си инфлационен натиск, намалената ставка на ДДС ще задържи осезаемо ценовия ръст на възможно най-ниски нива и ще съхрани, макар и частично, покупателната способност на населението, осигурявайки по-висока достъпност до оскъпяващите се продукти. Според вносителите с приемането на диференцирана ставка на ДДС за плодове, зеленчуци и олио ще се намали финансовата тежест за производители на плодове и зеленчуци, ще се подобри тяхната конкурентоспособност, което от своя страна ще намали сивия сектор и ще допринесе за стабилизирането на пазара.

Ставката от 9% ДДС се предлага за едногодишен период – от 1 юли 2022 г. до 1 юли 2023 г.

Предложението включва и нулево ДДС за брашно за същия период, като се посочва, че това е продукт, който се получава от смилането на хлебна пшеница и е годен за производство на хляб и хлебни продукти. Според вносителите, така ще се смекчи въздействието на високите цени на хляба върху домакинствата и по-специално върху най-уязвимите от тях.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.