- 20 Май 2024 |
- USD / BGN 1.8036
- GBP / BGN 2.2826
- CHF / BGN 1.9846
- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето: София 20°C
Д-р Татяна Николова: Плодовете се обработват с вещества на восъчна основа
07 Март 2023 | 15:45
/КРОСС/ "Подлежат на обработка най-вече цитрусовите култури, които идват от по-далечни разстояния. За да се транспортират по-дълго време, се налага тяхната обработка. Веществата, които се използват за обработка на плодовете, са безопасни. Има европейско законодателство което казва с какво могат да се обработват плодовете. Това са най-вече вещества на восъчна основа."
Това обясни д-р Татяна Николова, началник отдел в Българската агенция по безопасност на храните, по БНР
"Плодът изглежда като гланциран", даде пример тя.
Плодовете на пазара са съобразени с изискванията на това законодателство и са обработени само с разрешени добавки, оцветители, консерванти, увери д-р Николова.
По думите ѝ контролът е както при влизане на стоките в страната, така и в търговската мрежа.
Ако плодовете са обработени с някакво вещество, то трябва да присъства на етикета при етикетираните храни. Ако няма такъв етикет, може да искаме информация от търговеца, заяви д-р Николова в предаването "Преди всички".
Достатъчното измиване на плода може да отстрани веществата, с които е извършена обработката, посочи тя.
"Старателното измиване на плодовете води до безопасна храна на нашата трапеза."