• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

От какво зависи цената на гипсокартонените плоскости

От какво зависи цената на гипсокартонените плоскости

Някои гипсокартонени плоскости са по-скъпи от други. Това се дължи на различните размери и характеристики, които имат. В тази статия ще разгледаме факторите, които определят цената на гипсокартонените плоскости.

/КРОСС/ Плътност

Дебелината на гипсокартона е един от основните фактори, които определят цената му.

Моделите от 6.5мм са най-малка плътност. Тези гипсокартонени плоскости имат и най-ниска цена. Плътността им ги прави изключително лесни за огъване и чупене. Тази тяхна специфика не позволява да бъдат използвани за изправяне на стени или за окачен таван. Затова се използват основно с декоративна цел. От тези гипсокартонени листи могат лесно да бъдат направени красиви извивки в стената.

Гипсокартонените плоскости от 9.5мм са с по-висока цена. Те могат да бъдат използвани за изправяне на стени. Не се препоръчват за окачен таван. Тяхната плътност не позволява да издържат дълго на напрежението, което се създава от увисването им.

Гипсокартоните с най-висока цена са с дебелина от 12.5мм. Те са и най-често използваните. Идеални са както за изправяне на стена, така и за окачен таван. Тези модели не са податливи на огъване и са по- издържливи на напрежение в сравнение с по-тънките модели.

Размери

Дължината на гипсокартонените плоскости също е фактор, който определя цената им.

Вариантите от са най-късите и съответно с най-ниска цена. Също така те са и по-удобни за монтаж. Въпреки това те не са най-добрия избор за стени. Малкият им размер изисква да се използва по-голяма бройка гипсокартонени листи, което ще повиши цената на ремонта.

Моделите от 2.6м са сред най-използваните. Размерът им позволява да бъдат по-свободно използвани за изправяне на стени, създаване на нови и за окачен таван. Тези плоскости са най-изгодни за извършване на ремонтни дейности в дома. Също така те са по-лесни и удобни за рязане, в случай на нужда да се скъсят.

Гипсокартоните от 3м са с най-висока цена. Те са подходящи за изправяне стени и изграждане на окачен таван във високи и големи стаи. Идеални са и за издигане на носещи стени в офис сгради и складови помещения. Големият им размер ги прави по-трудни за транспортиране. Също така те се монтират по-трудно в сравнение с късите елементи за сухо строителство. Поставянето им в малки стаи изисква рязане на плоскостите, което не е рентабилно за целите на ремонта.

Тип

Има три вида плоскости за сухо строителство, като всеки от тях се отличава с цвета на хартията. Типа на гипсокартона играе голяма роля в определянето на цената му.

Стандартните листи са маркирани с бяло покритие. Те са най-разпространените модели плоскости. Предлагат се във всички плътности и дължини. Използват се както за издигане и изправяне на стени, така и за монтаж на окачен таван. В тях няма добавени продукти, които да им дадат допълнителни свойства. Препоръчват се за помещения, в които не се образува влага и няма опасност от възникване на пожар.

Плоскостите белязани с червено са пожароустойчиви. Тези гипсокартони са по-скъпи в сравнение със стандартните. При производството в тях са вградени стъклофазерни фибри. Благодарение на това те са устойчиви на запалване. Желателно е да се поставят в помещения с риск от пожар. Това ще помогне да се ограничи оганя, в случай на инцидент. Те се предлагат само в размер от и с широчина от 12.5м.

Гипсокартоните със син и зелен лист се водят влагоустойчиви. В тях има поставени силиконови нишки. Това ги предпазва от деформация и разместване при излагане на влага и конденз. Затова те се поставят в мокри помещения като баня или кухня. Заради тази своя характеристика те са по-скъпи. Предлагат се предимно с плътност от 12.5мм. За разлика от пожароустойчивите, те могат да бъдат закупени с дължина от , 2,6м и 3м.

Марка

Производителят е също определящ за ценообразуването на гипсокартонените плоскости. Той е показател за качеството на продукта. Някои марки се ползват с голямо доверие от потребителите. Такива материали за сухо строителство са с топ качество, което повишава стойността им при покупка. Други брандове не предлагат качествено изработени елементи, с което компенсират чрез по-ниска цена на продуктите си. Те не са препоръчителни за ползване, защото създават предпоставка за некачествено извършен ремонт.

Всеки добър майстор знае, че ремонт се прави с качествени материали. А както добре знаем качеството определя цената. За това ако търсите качествени материали, на достъпни цени не е лоша идея да хвърлите един поглед на цената на гипсокартона от Stroymart.bg, където ще откриете богат асортимент от строителни материали с гарантиран произход и качество от доказани производители.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.