• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

След демонтирането на паметника на Съветската Армия в София, преместват и "Альоша“?

След демонтирането на паметника на Съветската Армия в София, преместват и "Альоша“?

/КРОСС/ Общинските съветници от „Демократи за силна България" (ДСБ) - Пловдив, Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на „Продължаваме промяната - Демократична България", внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия „Альоша" да бъде преместен в срок до края на 2024 година. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

В проекта на решение се предлага паметникът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от Община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около известния като „Альоша" монумент. Според съветниците на ДСБ в момента това пространство е занемарено.

В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на паметника „Альоша" от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим. По думите на Владимир Славенски ДСБ - Пловдив има ясна и категорична позиция, че мястото на паметника следва да бъде преосмислено.

Ние заставаме на страната на историческата истина и сме дълбоко убедени, че това е в интерес на всички пловдивчани, а и на всички български граждани, посочи той. Според Йоно Чепилски паметникът „Альоша" се отличава силно от другите паметници в града със своя огромен ръст и мащаб. Това не е част от културната традиция и колективната памет на Пловдив, а неговият превес над другите паметници в града показват безпрекословната власт на СССР над България в тоталитарния период, коментира той.

Очаква се предложението да влезе в дневния ред на Общинския съвет за сесията на 17 януари.

Паметникът на Съветската армия „Альоша" е гранитна статуя с височина 10,5 м, издигаща се на върха на хълма Бунарджик. Открит е официално през 1957 година. Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет „Шпагин" с цевта надолу. Прототипът на статуята е руският войник от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Калина

Явно продажниците от ПП-ДБ нямат работа и се занимават с пълни глупости.

14.01.2024 19:39:01

Асен

ДБтата тотално изплискаха легена

12.01.2024 11:45:32

Анонимен

Това е просто чудо, след като прочистих тялото си, се отървах от наднорменото тегло, вечната умора, хроничната кашлица, като цяло се върнах към живота. Това лекарство премахва всички боклyци от тялoто: пapaзити, токcини, отпадъци и възстановява тялото. Съветвам всички да преминат курса, няма да съжалявате. това е лекарството---- https://e.vg/clean

11.01.2024 00:53:59

Анонимен

ДСБДебилите какво са съградили, че посягат с мръсните си ръчички към паметника. Няма да им се размине във всеки случай.

10.01.2024 19:34:08

Анонимен

Първо кажете с чии пари ще се демонтира Альоша. Да вземеш залъка от скромната трапеза на българина, за да задоволиш политическото си его, наложено отвън е политическо престъпление. Пълна лъжа е, че съветската армия е окупирала България. Все още има живи от този период и да кажат виждали ли са съветски войник в България, така както сега има американски.

10.01.2024 16:59:43

Анонимен

Както и предполагах. Две невръстни педалчета пръкнали се от нищото, несъздали още нищо и вече готови да рушат. Е май това ще е поводът да се разкара от главите ни и сглобката.

10.01.2024 16:32:50

Анонимен

Още педерасти. Господи, всички ли са такива идиоти? Е тоя път ще ядат бой. Ако протестиращите извадят късмет, ще имат възможност да ги бият до посиране. Педалчетата могат да се пробват. Два дебила обяснямат на страната как трябва да се възприема Альоша. Пичове запомнете имената: Владимир Славенски и Йоно Чепилски. Беше добре и снимките да им публикувате. Страната трябва да познава по лице своите герои.

10.01.2024 16:27:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.