• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 0°C

Пловдив се подготвят за честванията за Съединението

Пловдив се подготвят за честванията за Съединението

/КРОСС/ Дни преди 6 септември и празника на Пловдив, градът се готви да посрещне гости от цялата страна за тържествата, с които отбелязваме 136 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Във връзка със празничните събития се предприемат специални мерки за безопасност и спазване на обществения ред.

Усилен труд кипи на площад „Съединение", където в момента служители на двете общински предприятия - „Чистота" и „Паркове и градини" се грижат за перфектната визия на площада. Както всяка година, два дни преди празника със специална техника екипи на ОП „Чистота" ще измият паметника на Съединението с шампоан.

Служители на МВР пък оглеждат пространството и подготвят мерките за сигурност.

По традиция всяка година преди 6 септември се сменят знамената - националният трибагреник и флагът на Пловдив на всички входно-изходни пътни артерии.

Традиционният маратон от град Съединение до едноименния площад в града под тепетата ще се даде старт на празничния ден. Той ще продължи с тържествен молебен в катедралния храм "Успение на Света Богородица" в Пловдив. Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай ще води службата, посветена на героите от Съединението и за здраве и просперитет на всички българи. В знак на признателност ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и на майор Райчо Николов, участници в Съединението.

Честванията ще продължат, както следва:

- 12:00 часа - Стълбите на Каменица, концерт на Духов оркестър - Пловдив, диригент Николай Гешев;

- 19:00 - 19:40 часа - площад „Централен", пред Военния клуб, възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие";

- 19:45 часа - Регионален исторически музей, зала „Съединение", представяне на експозиция „Пловдив по пътя към модерния свят";

- 20:30 часа - площад „Съединение", тържествена заря-проверка по повод 136-ата годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив.

Община Пловдив призовава гражданите, които ще присъстват на събитието от 20:30 часа, да носят маски, въпреки че ще е на открито.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.