• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Предизвикателства към християнското присъствие на Светите Земи

Предизвикателства към християнското присъствие на Светите Земи

/КРОСС/ На 30 декември 2021 година в подворието на Руската духовна мисия „Света праведна Табита“ в Тел Авив – Яфо от неизвестни е бил извършен акт на вандализъм: осквернени са няколко гроба от християнското православно гробище, разположено на територията на руската църква.

През деня неизвестен младеж, прикриващ лицето си с качулка и маска, проникнал на територията на подворието от страната на израелско училище, разположено в съседство и повалил, а след това и начупил няколко мраморни кръста, стоящи на гробовете. Действията на вандала са заснети от камера за видеонаблюдение. Руската духовна мисия в Йерусалим се обърна към полицията с настояване да бъде намерен и наказан злоумишленика.

Следва да се отбележи, че в последно време зачестиха нападенията над християнски светини и както сочи статистиката, във всички случаи зад тях стоят радикално настроени представители на юдейски религиозни общини.

Подобни нападения се случват в подворието в Тел Авив – Яфо не за първи път. Освен това, на друг известен руски участък – подворието „Света равноапостолна Мария Магдалина“ на брега на Галилейското езеро през цялата 2021 година местните религиозни радикали нееднократно проникваха нелегално на територията на манастира. Те извършиха няколко акта на оскверняване на свети икони и кръстове. Незаконните нахлувания на територията на обителта бяха съпровождани не само със словесни заплахи и актове на вандализъм по отношение на светините, но и с опити за употреба на физическа сила против сестрите на манастира. Тези случаи са фиксирани в заявленията на Руската духовна мисия в полицията.

Нееднократни актове на оскверняване на християнските светини са отбелязани и в подворието на Мисията „Свети Божий пророк Илия“ в Хайфа, където неизвестни оставяха на стените на православната църква оскърбителни за християните и откровено сатанински надписи и знаци.

Наблюдавайки през последните години ръста на религиозната нетърпимост към християнската община от страна на местното население, Блаженият Патриарх на Светия Град Йерусалим и цяла Палестина Теофил III излезе с инициатива за привличане на вниманието на обществеността и властите на Израел към предизвикателствата пред християнското присъствие на Светите Земи и опитите да се наруши мирното съвместно съществуване на християни, мюсюлмани и юдеи, закрепено тук от столетия. Инициативата е подкрепена от лидерите на християнските Църкви на Светите Земи.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.