• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Корейски учени разработиха „вълшебно“ покритие за автобоя

Корейски учени разработиха „вълшебно“ покритие за автобоя

/КРОСС/ Откриването на нова драскотина по колата винаги е неприятно, но е възможно в бъдеще леките повреди по боята да изчезнат, преди да бъдат видяни от собственика. Това става възможно заради откритие на корейски учени разработили лаково покритие, което само възстановява получените драскотини за 30 минути под въздействието на слънчева светлина.

Новото самовъзстановяващо се покритие е разработено от учени от Корейския изследователски институт по химични технологии (KRICT). Проучването е публикувано в ACS Applied Polymer Materials.

Покритието съдържа полимерна мрежа на базата на акрилен полиол с така наречената пространствено-карбамидна структура. Полимерите имат динамични химически връзки, които могат да се разпаднат в отговор на удар и след това да се сглобят отново на първоначалното си място, като ефективно поправят дребни щети като драскотини. За целта засегнатата област е подложена на топлинно въздействие, която се осигурява от органично фототермално багрило, което улавя инфрачервена светлина.

При тестове на модел на автомобил екипът доказа, че покритието поправя драскотини за 30 минути под обедна слънчева светлина. На теория това означава, че някой може да одраска част от каросерията на колата ви, но драскотината ще изчезне, преди да се върнете.

Изследователите са открили, че процесът може да бъде значително ускорен с концентрирана светлина. За да направите това, можете да използвате обикновена лупа.

Учените казват, че новото покритие има няколко предимства пред съществуващите самовъзстановяващи се покрития. Използването на органични фототермични багрила означава, че те изискват много по-малко енергия за работа в сравнение с конвенционалните неорганични багрила, които се „активират" от топлинни пистолети или концентрирана UV светлина. В допълнение, новото покритие може да излекува драскотина на едно и също място няколко пъти.

Новото покритие е прозрачно, не се смесва с основния цвят и може да се нанася чрез съществуващите техники за пръскане. В допълнение към автомобилната индустрия, тази технология може да се приложи и в други области, като строителство и потребителска електроника.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.