• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Роман Полански почете поляците, спасили го от Холокоста

 Роман Полански почете поляците, спасили го от Холокоста

/КРОСС/ Режисьорът Роман Полански, носител на награда "Оскар", се върна в Полша, където е отраснал, за да почете полското семейство, което го спасява по време на Холокоста, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Стефания и Ян Бухала бяха обявени посмъртно за "праведници на света" - почетно звание от мемориала на Холокоста в Израел "Яд Вашем". Със званието се отдава почит на хора от нееврейски произход, които с риск за живота си са спасявали евреи от изтребление. На церемонията Гливице, Южна Полша присъства внукът на семейството. Полански, който е на 87 г., пристигна от Париж, където живее.
Той говори за Стефания Бухала като за "изключително благороден и религиозен човек", имала куража да рискува не само своя живот, но и живота на децата си, като го подслонява. Изтъква саможертвата й и в молбата си до Яд Вашем за почитане на семейство Бухала.

Полански е на девет години, когато родителите му го карат да избяга от гетото на Краков по време на нацистката окупация на Полша през Втората световна война. Скоро след това и двамата му родители са депортирани в концлагери. Полански е подслонен от Бухала в периода 1943-1945 г. в малкото южно село Висока.

Майката на Полански умира в лагера на смъртта "Аушвиц". Баща му оцелява в лагера "Маутхаузен" и след войната намира сина си.

Полански, който има френско и полско гражданство, избяга от САЩ през 1978 г., след като бе обвинен в изнасилване на 13-годишно момиче. През последните години няколко жени го обвиниха в сексуално посегателство, което той отрича. Въпреки скандалите, през 2003 г. той получи "Оскар" за филма си "Пианистът", представящ събитията от Втората световна война. През февруари тази година бе удостоен с награда "Сезар".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.