• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Пореден политически трус на жълтите павета

Пореден политически трус на жълтите павета
Анализ на социолозите Добромир Живков и Димитър Ганев

/КРОСС/ България не се е отдалечила много от този тежък сблъсък, който го имахме и 2021 година. Това, че за девет месеца двете най-големи политически сили, подкрепени от третата - ДПС, успяват все пак да направят едни важни конституционни промени в страната, не означаваше, че всъщност е намерен общ път за продължаване напред. Това каза снощи в BTV „120 минути" социологът Добромир Живков.

Изгубихме четири години със сигурност и тук цената ще се плати. Ако някой си мисли, че ще си останат нещата така и все едно нищо не е било. Първата цена ще бъде платена и тя вече в някакъв смисъл се плаща от огромната дистанция, която се образува между българите и между техните представители. И това се вижда съвършено ясно с избирателната активност. Това каза от своя страна социологът Димитър Ганев. Последните избори 2023 година април и тези, които бяха октомври 2022-ра бяха с най-ниската избирателна активност от началото на промените. Въпреки че сега изборите ще бъдат 2 в 1, аз не мисля, че активността ще кой знае колко по-висока, коментира още Ганев. Но това е краткосрочното плащане на цена. Имайте предвид, че в средносрочен, дългосрочен план, нямайте никакво съмнение, че ще се появят политически предприемачи, да го кажем така, които ще започнат пак да ни продават магически хапчета, коментира социологът. Когато се образува такъв вакуум в рамките на 800 хиляди - милион гласа, които не излизат вече две години да упражняват правото си на глас, няма как някой да не се пробва или няколко политически играчи да не се пробват да вземат парче от този пай. Той даде пример с идеята от последните години с президентска република. Аз чувам такива възгласи, че парламентарната демокрация е изчерпана, че парламентарния модел в България е изчерпан, не можем да произведем правителство, коментира Ганев. И какъв ще бъде изхода от това - президентска република например, ВНС. Затова казвам магически хапчета. Аз не съм привърженик на президентската република, а пък и като гледам конституционните промени от последните няколко месеца, ме хваща страх да си помисля Велико Народно събрание какво може да произведе, коментира Димитър Ганев.

Добромир Живков допълни, че, да, това са определени рискове свързани с политическото развитие на страната, но ако трябва да погледнем малко по-прагматично на това, което се случва или по-скоро, което ще се случи, първото е - трябва да знаем, че когато има избори, особено в страна като нашата, това означава влошени икономически показатели. Първо - събираемостта на данъците пада, второ - харченията на публични средства става значително по-лесно. Трябва да имаме предвид, че сами по себе си изборите, независимо дали ние ще успеем да стигнем до политически консенсус за съставяне на кабинет, непосредствено след тях, самите избори сами по себе си ще ни отдалечат от двете големи стратегически цели - от една страна от Шенген, от друга страна от еврозоната, коментира още Добромир Живков.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.