• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Среднощна акция на полицията премахна палатковите лагери

Среднощна акция на полицията премахна палатковите лагери

/КРОСС/ Полицията е започнала акция по премахваме на палатковите лагери в цялата страна рано тази сутрин.

Движението на колите и градския транспорт в района на Орлов мост и при Ректората се осъществява нормално. Преместен е и бусът на движението "Системата ни убива", който от дни беше спрян пред кръстовището на Ректората.

Операцията на МВР е започнала около 4,30 часа в цялата страна и във всички градове, където има палаткови лагери или блокиране на движението. По информация на "Хоризонт" в столицата униформените разчистват част от палатките на Орлов мост пред Ректората и пред Министерския съвет. Някои от хората са били приканени сами да напуснат местата на лагерите. Тези от тях, които са отказали, са закарани в съответните районни полицейски управления.

По информация на БНР 12 са арестуваните в София при полицейската операция. Сред тях е и ПР експертът Арман Бабикян. Повечето от задържаните са откарани в 1-во. РПУ. Според източници на БНР причините за отвеждането на хората в районното е неизпълнение на полицейско разпореждане.

Също източници на БНР, близки до акцията, обясниха, че вероятно след около час, повечето от задържаните ще бъдат освободени, като преди това ще им бъдат съставени актове за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Пред 1-во РПУ има известна група от протестиращи:

Кирил Чуканов от "Граждански мегдан", който се намира там разказа:

"Тази нощ ми се обадиха около пет, че е дошло много голямо количество жандармерия, спецчасти на полицията и пристискат протестиращите, изтласкват ги, събират им личните карти, заплашват ги, че веднага трябва да напуснат, съставят им актове. Малко след това разбрах, че са арестували масово хора. Не мога да кажа точно колко хора има в управлението, говорят, че са между 20 и 30 - Пламен Даракчиев, Манол Глишев, много хора са вътре. Арман Бабикян също е задържан".

ОТ МВР разпространиха и първата официална информация за среднощните действия на полицията. Обобщиха, че акцията е започнала с цел възстановяване на движението, както и че МВР уважава желанието на хората да протестират, но това не може да става с цената на нарушаване на правата на останалите граждани в страната.

По-рано пред БНР един от протестиращите на Орлов мост в София - Манол Глишев, съобщи, че около 100 полицаи са отишли на мястото на блокадата около 4 и 30 часа.

"Малко преди 5 сутринта служители на СПС към СДВР, т.е.на специализираните служби към софийската полиция, обградиха Орлов мост с доста коли. Пристигнаха доста хора, може би над стотина полицаи, които дойдоха и общо взето разтуриха блокадата. По-скоро дойдоха, съставиха ни разпореждане за напускане на мястото по Закона за движение по пътищата, много забавно предвид, че последните дни въобще нямаше такъв проблем, явно полицията е стигнала до някакво разбиране по този въпрос. Попитаха ни дали ще изпълним разпореждането, няколко души отговорихме" не" , може би някъде към двайсетина души отговорихме "не" , съответно в момента ни отвеждат към някое от районните полицейски управления в София, предполагам Първо районно. Може би в палатковия лагер все още има някой от протестиращите, не мога да кажа."

На Орлов мост вече няма палатков лагер. Всички палатки и тенти, които бяха на кръстовището, вече са премахнати. Плакати и останали от протестиращите вещи се товарят на коли на дирекция "Аварийна помощ и превенция: към Столичната община. Плътни полицейски кордони са обградили кръстовището. Обстановката е спокойна.
Палатковият лагер на едно от централните кръстовища в Пловдив - това до Баня Старинна - беше вдигнат след намерсата на полицията. Полицейските служители са дошли с 4 буса малко след 4 часа сутринта, разказаха протестиращи, които снощи блокираха кръстовището и останаха да нощуват тук. Част от тях взе още са на мястото. Полицаите са поискала документите на някои от хората, около 30 души, след което са им били съставени актове. Впоследствие служителитена реда са започнали да вдигат палатките.
Хора от лагера подчертаха, че не е имало насилие, но смятат, че действията срещу тях са били неправомерни. Няма напрежение, повечето от полицаите, участвали в акцията, се изтеглиха.
В момента движението по бул. "Цар Борис Обединител" и "Шести септември" се осъществява нормално.
Във Варна полицията е преместила палатковия лагер на кръстовището пред общината. В момента той е на тротоара и движението в района е освободено.

Двама са задържаните във Варна, във момента няма информация за задържаните в Пловдив, както и на блокадата на пътя, близо да Стара Загора.

Блокираният път Стара Загора-Варна също е освободен и протестиращите сe намират в тревните площи.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Васил Божков

След като докараха страната ни до трета национална катастрофа, #хунтата отчаяно се опитва да задържи властта с насилие. Над граждани. Над журналисти. Над собствените си служители. Това демокрация ли е, или диктатура? Страхът им от служебно правителство е всъщност страх от честни и демократични избори, защото знаят, че при такива нямат шанс. Не позволявайте репресиите да ви уплашат. Краят на #хунтата е близо. Възмездието е неизбежно. #БъдетеСмели

07.08.2020 16:17:45

ОТРОВНОТО ТРИО

Диктатурата трябва да спре. Няма да търпим повече! Довечера ВСИЧКИ пред Министерски съвет в 20 ч. Носете храна, вода и всичко необходимо за изграждане на барикада. Заедно сме силни и само заедно ще успеем!

07.08.2020 15:45:02

Георги Дренчев и сие

ХУНТАТА ВЪЗСТАНОВИ КОРУПЦИОННИЯ РЕД В СТРАНАТА. #МУТРИ ВЪН В пленената държава, в която всеки сам се грижи за сигурността си посредством частни инициативи, каква е ролята на полицията, освен да охранява статуквото от народния гняв, с парите на поробените по места гласоподаватели и откраднати от върхушката бизнеси? Борисов и компания върнаха България в 90-те години, възстановявайки естествения хабитат на мутрите, каквито те са до един. #ОСТАВКА #МУТРИ #ВЪН #оставка #помияри довечера всички по площадите #хунтата не издържа и се показа в истинската си светлина, ден след като на партийната сбирка на герб биха журналисти, днес арестуваха мирно протестиращи хора. #мутри #вън Позволяват си тези гаври с хората, защото протестираме твърде мирно. Я да ступаме няколко полицая, я да запалим няколко микробуса, тогава друга песен ще запеят. А и повече внимание ще ни обърнат световните медии. БЪДЕТЕ СМЕЛИ! ОСТАВКА, СЪД И ЗАТВОР! Смърт на фашизма! ГРАБВАЙТЕ ТЕЛАТА!

07.08.2020 15:24:03

Анонимен

По среднощна доба полицаите притискат палаткуващитеэи вдигат палатките Няма да отиде дъго време когато МВР и професионалните ръководства по бял ден ще си лижат раните

07.08.2020 15:09:51

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.