• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Президентът отдавна дарил заплатата си, призова отново за бързи мерки

Президентът отдавна дарил заплатата си, призова отново за бързи мерки

/КРОСС/ Дарението има смисъл, когато е навреме и далеч от камерите, другото е суета и популизъм. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос по повод решението на Народното събрание до края на извънредното положение депутатите, членовете на правителството и на политическите кабинети да не получават възнаграждения.

Държавният глава посочи, че за разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, той още преди половин месец е дарил заплатата си на нуждаещите се възрастни хора в община Видин. Румен Радев се обърна към народните представители с думите: „Дарението е личен акт, но ако много държите да се равнявате по президента, както разбрах от вашите изказвания, има лесно решение - „Кръгом и бегом към месец март, сега си дарете и мартенските заплати, както го направих и аз". В отговор на въпрос президентът посочи, че съпругата му Десислава Радева също е дарила финансови средства за храна на възрастни хора, а преди настоящата криза е носила храна и подаръци в откъснати села в община Трън за Коледа, както и за 1 март. „Не е въпрос да правиш дарителство, когато е „модерно" и ще те снимат камерите, дарителството е дълбок, осъзнат личен акт, не само да „изръсиш" пари, а да влезеш в къщите на самотни възрастни хора, да поговориш с тях чисто човешки", посочи държавният глава.

Попитан за приетата от парламента актуализация на бюджета и антикризисните мерки във връзка с извънредното положение, Румен Радев посочи, че ще се запознае със законовите промени, които днес се очаква да постъпят в президентството, и тогава ще вземе решение за обнародването им. По думите на президента, без убедителна, солидна и навременна реакция на управляващите в борбата със социалната и икономическа криза, има риск тя да прерасне в катастрофа. Според държавния глава, вече се наблюдават действия в правилната посока, но те все още са далеч от желаното.

„Трябва да се помисли не само за физическото, но и за психическото здраве на нацията", заяви президентът и допълни, че тези, които вземат решенията за ограниченията в извънредното положение, са „сити хора, но много българи вече гладуват". „Не трябва да се чака моментът, в който гладът ще победи страха, защото тогава последствията могат да бъдат непредсказуеми", отбеляза президентът и отново подчерта, че е необходимо отсега да се разработи ясна стратегия как управляемо, безопасно и възможно най-бързо да излезем от състоянието на пълна парализа на икономическия и обществен живот. „Част от моите предложения се изпълняват, част все още не са изпълнени, но виждате, че властите вървят по моите стъпки и нещата, които казвам да се направят", заяви Румен Радев. Президентът посочи, че и след 13 май, когато свършва извънредното положение, ще съществува коронавирус и попита: „И тогава пак ли ще стоим в това положение?". Румен Радев даде и пример с европейски държави като Австрия, Германия, Дания, Норвегия, които вече постепенно навлизат в процес на облекчаване на извънредните ограничения.

„Премиерът трябва да се запознае със законите и с Конституцията и да прочете кога може да се налага вето. На решения на Народното събрание президентът не може да налага вето, те се обнародват директно", заяви държавният глава, попитан за изказването на министър-председателя във връзка с удължаването на извънредното положение. Румен Радев посочи, че е по-добре премиерът да се въздържа от някои коментари. „Гьоте го е казал най-добре: Няма нищо по-страшно от активната глупост", допълни президентът.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Гордея се с Румен Радев.

08.04.2020 20:44:50

Анонимен

Да го ибъ и трудното време!!! Абсолютно никой не разбра, че Президента е дарил заплатата си, докато Кмета на Видин не пусна благодарствената грамота!!! Така се прави - тихомълком, далеч от камерите! Всичко друго е поза!!!

08.04.2020 19:10:49

Анонимен

Само българският президент в трудно време прави сметчици да събори по някакъв ,всякакъв начин правителството,та поне 6м. да прави,каквото си иска. Само това му е в главата. Не го интересува нито бизнес,нито вирус.

08.04.2020 07:27:08

До долния анонимен фашизоид тъп като гъз!

Бръкни си с двата пръста в гъза, а после си ги вкарай в миризливата уста, дето е по-мръсна от дирника ти и почни да свириш с тях ЦЪФНАЛ ГЕРБ, както пееше тъпанарката, дето ПРОСТАК №1 на РБ - престъпната мутра Борисов искаше да я прави президент, но за щастие на изчезващия ни народ поради управлението Му, не успя.

07.04.2020 23:17:38

Анонимен

В този момент Президентът Радев и Корнелия Нинова трябва да покажат отговорност пред народа и последват съвета на д-р Москов (екс здравен министър) да отидат и се заразят с „коронавируса“, да го преболедуват и по този начин ни убедят, че карантината и носенето на маски не е необходимо и можем да правим каквото си искаме!

07.04.2020 23:07:34

ВасПет

Да говориш на премиера с цитати на Гьоте е крайно нечестно. Направо е неуместно! Щото дори да се събере цялото правителство, пак не може да декодира, ни посланието, ни автора. В мнозинството си нашите управляващи са толкова брутално неграмотни, че Българска банка за развитие трябва да отпусне безсрочен и безлихвен заем на Мефистофел, за да се осмели той да купи душите им. Щото без пари и Дяволът не би се занимавал с тези мозъчни тръстове. Налага се, уважаеми приятелчета, чат-пат да бъдем сериозни. Нали никой от вас не допуска, че Караянчева, Симеонов, Лъчо Мозъка, Десислава Атанасова, Ангелкова, Барни Ръбъл или некой друг от кохортата е чел Гьоте?! Всички си мислят, че това е среднощен купон на Ценко Чоков с амфети и голи вещици от Констанца. Така, че не е прав президентът. На тези – само анимация!

07.04.2020 16:00:42

Анонимен

Даа, добре го е казал. Бб отдавна вони с простотията си. Сакън някой да изкаже мнение, различно от това на Слънцето. Ама така е, когато си лишен от елементарен морал, от нормална почтеност и човешка порядъчност, за да интригантстваш, та да блеснеш в цялата си гнусота...Това е Премиерът-слънце.

07.04.2020 15:45:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.