• 05 Апр 2020 |
 •  USD / BGN 1.8135
 •  GBP / BGN 2.2263
 •  CHF / BGN 1.8544
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 7°C

Държавни компенсации за всички засегнати сектори заради кризата искат от ССИ

Държавни компенсации за всички засегнати сектори заради кризата искат от ССИ

РОСС/ Правителството да пристъпи към отваряне на възможността всички сектори да се възползват от компенсациите при регистриран спад в оборота им в определен от държавата процент. Това предлагат от Съюза за стопанска инициатива.

Те настояват клас 47.30 "Търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали" от Класификатора на икономическите дейности да бъде включен в икономическите дейности в Постановлението за т.нар. "мярка 60/40" за компенсиране на работодатели, засегнати от кризата заради коронавируса.

Те посочват, че предприетите от кризисния щаб мерки за предотвратяване на разпространението на заразата у нас, сред които и ограниченията при пътуване, са довели до свиването на потреблението на автомобилни горива, поради което много от бензиностанциите са преустановили работа.

Според Съюза тази икономическа дейност е засегната в много голяма степен от кризата. Те напомнят и че пряко негативно влияние върху работата на търговците на горива оказа ограничаването на движението на международния трафик само по определени коридори, както и наложеното от ЕС пълното преустановяване на дейността на всички опериращи с лекотоварни превозни средства на международния пазар.

Те посочват и че извън грижата на държавата продължават да остават лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност по чл. 4, ал. 3, т. 1, едноличните търговци по т. 2 и както и членовете на кооперации, упражняващи трудова дейност и получаващи възнаграждение в кооперацията по чл. 4, ал. 1, т. 5 от КСО. При предложения вариант на ПМС предвид на това, че не работят на трудов договор, те няма да имат възможност да бъдат компенсирани по никакъв начин чрез уредените в него механизми, подчертават от Съюза.

По тази причина те предлагат да се приложат следните мерки:

Министерският съвет да предложи Закон за допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., като се предвиди, че за периода на извънредното положение не се дължи патентен данък по Закона за местните данъци и такси;
Да се призоват Общинските съвети да намалят определения от тях размер на патентния данък до минималните размери по Приложение № 4 към Закона за местните данъци и такси.

От Съюза настояват и задължително осигурените за инвалидност лица да бъдат включени в обхвата на компенсаторния механизъм.
Работодателите коментират скептично мерките в помощ на бизнеса

Като алтернативна мярка предлагат да се обяви прекъсване на дейността им, ако не са реализирали приходи от нея през извънредното положение. Според тях държавата трябва да признае с нормативен акт прекъсване на осигурителния период за тези лица през цялото или през част от времето на обявеното извънредно положение, ако не са осъществявали дейност, което би имало за последица недължимост на осигурителни вноски за този период.

Припомняме, вчера работодателите изразиха скептицизъм по отношение на мерките в помощ на бизнеса.

Днес пък от БСК заявиха, че опитите да се посочат изчерпателно всички икономически дейности, създава риск засегнати работодатели да останат извън обхвата на Постановлението.

 

реклама
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.