• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

Полският премиер обвини Брюксел

Полският премиер обвини Брюксел

/КРОСС/ Полският премиер Матеуш Моравецки предупреди, че ще „защити правата на Полша с помощта на всяко оръжие, с което тя разполага", ако Европейската комисия „разпали Трета световна война", като замрази финансирането за Варшава заради това, че тя е обявила независимост на съдебната й система от ЕС, пише The Times.

По-специално полският лидер обвини Брюксел, че му е „опрял пистолет в главата" на Варшава, настоявайки да се откаже от скандалните реформи на съдебната система. В противен случай Полша ще бъде изправена пред финансови санкции.

По-рано Европейската комисия отложи одобрението за финансирането на Полша в размер на 36 милиарда евро, които трябва да отидат за възстановяване от пандемията. В същото време Брюксел също заплаши да отложи отпускането на допълнителни средства в размер на 21 милиарда евро, ако полското правителство не отстъпи по въпроса за върховенството на Европейския съд.

Междувременно Моравецки каза, че може да отговори на подобни мерки, като прибегне до вето в рамките на ЕС. Така Полша може да парализира процеса на вземане на ключови решения в рамките на блока, който по-специално включва борбата срещу глобалното затопляне.

„Какво ще се случи, ако Европейската комисия започне Третата световна война? Ако започнат трета световна война, тогава ние ще защитим правата си с всяко оръжие, с което разполагаме", каза Моравецки в интервю за The Financial Times, визирайки правото си на вето.

„Ако някой ни нападне по напълно несправедлив начин, ние ще се защитим по всякакъв възможен начин. Вярваме, че това вече е дискриминационен подход в стил диктат. Но ако нещата се влошат, ще трябва да преосмислим стратегията си", добави той.

Настоящият скандал повиши вероятността за излизане на Полша от ЕС, след като този месец Конституционният съд на страната постанови, че решенията на Европейския съд нямат предимство пред разпоредбите на полския основен закон и следователно не могат да отменят полските съдебни реформи.

В същото време полският лидер поиска Европейската комисия да се откаже от намерението си да поиска от Европейския съд да започне да глобява Полша ежедневно, докато не промени позицията си по този въпрос.

„Това би било най-разумната стъпка от тяхна страна. Защото тогава няма да си говорим с пистолет, насочен към слепоочието ни", каза Моравецки.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.