• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

„Няколко минути до Москва“: Полша се изпусна за тайните планове на НАТО

„Няколко минути до Москва“: Полша се изпусна за тайните планове на НАТО

/КРОСС/ „Ако нашите съюзници решат да разположат ядрени оръжия в рамките на Nuclear Sharing и на наша територия, за да укрепят сигурността на източния фланг на НАТО, ние сме готови за това", каза Анджей Дуда в интервю за местното издание „Факт". Защо това е необходимо на Варшава и какви са възможните последствия - в материала на РИА Новости.

„Ние сме съюзници и имаме определени задължения, което означава, че ние просто прилагаме обща политика", обясни полският президент.

И добави, че този въпрос многократно е бил обсъждан в преговорите със САЩ. При това по инициатива на американската страна.

Трябва да се отбележи, че дори във Варшава това беше прието двусмислено.

„Наистина искам Полша да бъде в безопасност и въоръжена, но е препоръчително всичко да се претегли внимателно, за да разберем към какво се стремим всички", отговори премиерът Доналд Туск същия ден.

Членовете на неговата партия бяха много по-малко дипломатични.

„Изненадващо е, че президентът Дуда отново излиза с международна инициатива, без де факто да комуникира с правителството, мисля, че първо трябва да има разговор, а след това всичко останало, особено след като правителството преследва чуждестранни политика", заяви депутатът от управляващата „Гражданска коалиция" Цезарий Томчик.

А външното министерство дори намекна, че изявлението на Дуда е предизвикало негативна реакция сред съюзниците от НАТО.

„На г-н президента вече беше казано на най-високо ниво - и нека да поясним: „Да не говори за това, защото все още няма шанс за това да се случи", отбеляза външният министър Радослав Сикорски. „Това са много сложни въпроси че ние обсъждаме в групата по ядрено планиране Северноатлантическия алианс в най-голяма секретност."

След публична обструкция Дуда покани Туск на среща. Той отказа, позовавайки се на пневмония. И има много други неща за правене. „След кратка (надявам се) пауза поради заболяване, рязко ще се върнем към работа. На 7 май е Европейският икономически конгрес, където Урсула фон дер Лайен и аз ще представим план за Европа, на 10 май - промени в правителството (няколко министри трябва да бъдат сменени, тъй като те преминават в Европейския парламент. - Ред.)", написа премиерът на платформа Х.

Реакцията на Русия

Москва също реагира негативно.

„Военните, разбира се, ще анализират, ако това бъде изпълнено, мисля, че във всеки случай ще предприемат всички необходими ответни стъпки, за да гарантират нашата сигурност", каза прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

МВнР определи това като провокация. Както отбеляза представителят на ведомството Мария Захарова, не е достатъчно Полша просто да бъде член на НАТО.

„Варшава участва активно в развитието на т. нар. съвместни ядрени мисии на Северноатлантическия блок като държава, предоставяща пряка подкрепа за такива операции", обясни тя.

Какво ще кажете за ДНЯО?

Самата програма Nuclear Sharing, в рамките на която Варшава се надява да разполага с ядрени оръжия, е в сила от дълго време - всъщност Вашингтон я прилага от 1954 г., когато САЩ за първи път преместиха самолети с атомни бомби във Великобритания. След това бяха добавени други държави.

До 2021 г. САЩ ще имат шест задгранични бази с ядрени оръжия. Пет са в Европа: Büchel (Германия), Kleine Brogel (Белгия), Volkel (Холандия), Aviano и Gedi (Италия). Всеки съдържаше 20 бомби B61. В базата Инджирлик в Турция бяха повече - петдесет.

Федерацията на американските учени заяви, че оръжията са били изведени от Турция поради влошени отношения с Анкара.

Москва многократно е изтъквала, че съхраняването на американски атомни бомби в трети страни нарушава Договора за неразпространение на ядрените оръжия. От всички членове на ядрения клуб само САЩ си позволиха това.

Това обаче не е първият път, когато Варшава повдига тази тема: миналата година тогавашният ръководител на правителството Матеуш Моравецки поиска от Белия дом да „сподели" B61. И тази тема възникна в полските медии през 2015 г.

През 2022 г. дори направиха проучване на общественото мнение: 54,1 на сто за, 29,5 против.

Защо Полша се нуждае от това?

Варшава активно подкрепя Киев в конфликта с Москва и е един от най-щедрите донори на Украйна. Според Сикорски от февруари 2022 г. за Въоръжените сили на Украйна са похарчени 8,4 млрд. евро. Общо Полша изпрати 44 пакета оръжия: между другото около 300 танка и други видове тежко оборудване, 14 изтребители, хеликоптери, системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси. Други 16 милиарда бяха отпуснати за хуманитарна помощ и подкрепа за бежанците.

Но арсеналите на полската армия не са на изчерпване - съюзниците, особено САЩ, помагат. Така в началото на миналата година бяха закупени 116 танка Abrams. Има и амбициозни планове за доставки от Южна Корея: хиляда танка K2 Black Panther, повече от 600 гаубици K9, 288 MLRS K239 Chunmoo, три ескадрили изтребители FA-50.

Полша също има около 50 F-16, повече от която и да е от страните от бившия социалистически блок. В същото време Варшава и Вашингтон подписаха споразумение за закупуване на 32 най-нови F-35.

Подобна милитаризация прави Полша една от най-мощните във военно отношение държави, а разполагането на американски ядрени оръжия ще добави политически капитал. В резултат на това САЩ ще получат нов мощен съюзник отвъд океана - като противовес на Германия и Франция. Освен това, което е важно, по-послушни от Париж и Берлин.

https://ria.ru/20240501/polsha-1942770528.html

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Полските политици винаги са били най-близко до проститутките. Факт.

01.05.2024 15:53:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.